Koje su sličnosti, a koje razlike između Renzijevog referenduma i Brexita

Foto: FAH

NAKON što je priznao "izvanredno jasan" poraz na referendumu o ustavnim promjenama, talijanski premijer Matteo Renzi izjavio je da "preuzima punu odgovornost" i najavio da će danas podnijeti ostavku.

Uvjerljiva većina od gotovo 60% Talijana glasalo je "ne" na referendumu, s visokom izlaznošću od gotovo 70% glasačkog tijela. Samo tri od 20 talijanskih regija glasale su većinski za Renzijev prijedlog.

Renzi se i sam predstavljao kao anti-establišment opcija

Ovaj se rezultat uvelike tumači kao pobjeda euroskeptika, populista i nacionalista u talijanskoj oporbi - prvenstveno Pokreta pet zvjezdica i Sjeverne lige, te kao poraz za europski establišment. No Renzi, bivši gradonačelnik Firence, i sam je došao na vlast 2014. kao najmlađi talijanski premijer u povijesti, predstavljajući se kao anti-establišment "miner" koji će srezati paralizirajuću birokraciju i reformirati zastarjele institucije. Referendum o ustavnim promjenama trebao je biti vrhunac tih reformi, piše Reuters.

Ustavne promjene o kojima su Talijani odlučivali smanjile bi broj zastupnika u Senatu, gornjem domu talijanskog parlamenta, s 315 na 100 i ukinule obvezno izglasavanje zakona u oba doma parlamenta. Na taj bi način Senat postao više konzultativno nego legislativno tijelo, kao što je primjerice Dom lordova u Velikoj Britaniji.

Kako piše CNN, Renzi je ovu reformu zagovarao kao preduvjet za efikasnije provođenje nužnih ekonomskih reformi koje bi izvukle Italiju iz dugotrajne stagnacije. No oporba se tome oštro protivila. "To je prebacivanje moći iz regija prema centru na zaista neuravnotežen način. To je opasna reforma za same korijene našeg demokratskog sustava", upozorila je europarlamentarka Elly Schlein.

Italija, koja je poznata po svojoj političkoj nestabilnosti, imala je nevjerojatnih 65 premijera u 70 godina republike. Nakon Renzijeve ostavke, predviđa se da bi prijevremeni izbori mogli uslijediti početkom sljedeće godine.

Paralele između Renzijevog referenduma i Brexita

Moguće je povući paralelu između Renzijeve ostavke i one britanskog premijera Davida Camerona nakon Brexita. Obojica premijera su raspisali referendum s ciljem da ojačaju svoju moć, kako u državi tako i u stranci, utišavajući neslaganje i kritike iz vlastitih redova. No obojica su precijenili vlastitu moć uvjeravanja glasačkog tijela te su na kraju bili prisiljeni dati ostavku. Italija, kao i Velika Britanija, ima razloga strahovati zbog nepredvidivih ekonomskih posljedica ove odluke, kako za stabilnost bankarskog sektora, tako i za ostanak u eurozoni, piše Politico,

Odmah nakon objave izlaznih anketa, lider ksenofobne Sjeverne lige Matteo Salvini na Twitteru je slavio i veličao Marine Le Pen, Donalda Trumpa, Vladimira Putina i svoju Ligu, koju očito vidi kao njihovog političkog saveznika. No ne treba previše pojednostavljivati rezultate referenduma kao još jednu pobjedu populista nakon Trumpa i Brexita.

Mnogi glasači, koji su lijevo od Renzijeve Demokratske stranke i koji nisu pristaše Pokreta pet zvjezdica ni Sjeverne lige, usprotivili su se ustavnim promjenama koje bi "uškopile" talijanski Senat i centralizirale moć u rukama vlade.

Osim toga, za većinu glasača ovo je bilo i izglasavanje nepovjerenja premijeru koji nije uspio bitno smanjiti nezaposlenost i ojačati gospodarski rast. Renziju sigurno nije pomogao ni imidž žovijalnog, ali pomalo arogantnog političara izoliranog od problema koji muče Talijane, piše Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.