Kolaps ruske plinske industrije. "Taj biznis je sad izgubljen za Putina"

Foto: Profimedia

Ruska proizvodnja plina je ove godine pala na razine koje nisu viđene od 1970-ih, javlja Newsweek.

Državni energetski gigant Gazprom naveo je u svom najnovijem izvješću da je proizvodnja plina u prvoj polovici 2023. iznosila 179.45 milijardi kubičnih metara (bcm). Iz Gazproma dodaju da je to pad od gotovo četvrtine (24.7 posto) na razini godine, a bilježe i pad od 26.5 posto u isporukama plina na domaće i inozemno tržište.

Otkako je 24. veljače 2022. započela invazija vojske Vladimira Putina na Ukrajinu, Zapad je sankcijama nastojao izolirati Rusiju od globalnog gospodarstva. Uspio ju potpuno "skinuti" s međunarodnog bankarskog sustava SWIFT, a zamrznuo je i dio ruskih deviznih rezervi.

Putin htio izazvati energetsku krizu, Europa je prevladala

Invazija je također natjerala Europu da drastično smanji kupnju ruske nafte i plina. Kontinent je prevladao energetsku krizu prošle zime, dijelom smanjenjem potrošnje energije i pronalaženjem drugih dobavljača, poput prodavača ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji se prevozi morskim putem.

U izvješću Gazproma navodi se da je "Zapad doprinio padu proizvodnje" te se dodaje da su "politički motivirane odluke u nizu zemalja usmjerene na odustajanje od uvoza ruskog plina".

"Gazprom nije nikad imao tako malu proizvodnju"

Neovisna novinska kuća na ruskom jeziku Agentstvo izvijestila je da Gazprom "nikada u svojoj povijesti nije imao tako nisku stopu proizvodnje" i da je "posljednji put slična brojka zabilježena u Sovjetskom Savezu 1978.", kada je proizveden 372.1 bcm.

"Od tada je proizvodnja plina "samo rasla", javlja Agentstvo, i podsjeća da je sovjetska proizvodnja plina također uključivala polja u Ukrajini i Uzbekistanu. 

Putin optužio Zapad za udar na rusku plinsku industriju

U veljači ove godine Putin je optužio Zapad za izravne pokušaje sprečavanja i obuzdavanja ruske plinske industrije, ali je dodao da Gazprom "ide naprijed i pokreće nove projekte".

Thomas O'Donnell, geopolitički analitičar sa sjedištem u Berlinu, rekao je za Newsweek da je Putin prekinuo dotok plina Europi, čak i prije napada u rujnu 2022. na plinovod Sjevernog toka između Rusije i Njemačke. Taj napad se još uvijek istražuje.

"Taj aspekt Putinova planiranog energetskog rata imao je kontraefekt. Pripremao se godinu dana prije invazije kako bi skladišta EU ostala prazna, da bi potom imao maksimalnu moć ucjenjivanja selektivnim rezovima opskrbe država EU, ali nije uspio", rekao je O'Donnel.

"EU nije morala pokleknuti kad je Putin prekinuo dotok plina"

O'Donnell je rekao da povećanje opskrbe američkog LNG-a uz pomoć Norveške i Katara znači da "EU nije morala pokleknuti kada je Putin prekinuo dotok plina".

"Taj biznis je stoga sada izgubljen za Putina", rekao je O'Donnell pa dodao: Bez novih, iznimno skupih plinovoda sve do Kine, ovaj ogromni ruski plinski resurs ostat će propala imovina za Moskvu."

Gazpromovo izvješće podržava predviđanja ruske državne banke VEB, koja je u rujnu izvijestila Reuters da bi ruski izvoz prirodnog plina iz plinovoda u Europsku uniju mogao pasti na 21 milijardu kubnih metara, gotovo dvije trećine manje nego prošle godine. To bi ujedno bio šesterostruki pad u odnosu na 2021. 

Rusija neće moći nadoknaditi manjak

VEB je rekao da se očekuje da će ruski izvoz plina u Europu pasti na 15 milijardi kubnih metara 2026. godine. Rusija nudi jeftiniji izvoz energije u takozvane "prijateljske" zemlje. Međutim, VEB je dodao da infrastrukturna ograničenja znače da neće moći opskrbiti Aziju dovoljnom količinom plina da nadoknadi manjak.

Čelnik Gazproma Aleksej Miller pridružit će se Putinu tijekom posjeta ruskog predsjednika Kini sljedećeg mjeseca kako bi se ojačale trgovinske veze i nadoknadili gubici prodaje plina s unosnog europskog tržišta, izvijestio je Reuters.

Putin bi se trebao sastati sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom na razgovorima u Pekingu, gdje će prisustvovati trećem Forumu Pojas i put, koji će se dogoditi nekoliko mjeseci nakon Xijevog posjeta Moskvi u ožujku.