Kolinda je pregledom kod privatnika jasno pokazala kakvo nam je zdravstvo

Foto: FaH

ŠTO aktualna vlast misli o kvaliteti javnog zdravstva još jednom nam je do znanja dala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naime, ona je prošlog tjedna otišla u privatnu polikliniku Radiochirurgia Zagreb iz Svete Nedelje te preventivni pregled, javlja tportal, platila više od šest tisuća kuna. I to s popustom.

Javno zdravstvo nije dobro ni za preventivni pregled

Predsjednica kaže kako ta privatna poliklinika posjeduje uređaj najnovije generacije za preventivni pregled odnosno magnetsku rezonancu dojki i unutarnjih organa, kao i da je njen dugogodišnji liječnik iz sustava javne zdravstvene skrbi prešao u privatne pružatelje zdravstvenih usluga. Zašto se predsjednica umjesto javnih zdravstvenih ustanova odlučila za privatnu ustanovu trebala bi biti njena osobna stvar, a naročito ako je tu uslugu platila iz vlastita džepa.

No predsjednica je i ovom odlukom ukazala ne samo na očajno stanje hrvatskog javnog zdravstva nego i na činjenicu da vladajuće političke strukture, unatoč izjavama u javnosti i PR akcijama za dobivanje bodova na izborima za miss političke simpatičnosti, javnom zdravstvenom sustavu jednostavno ne vjeruju.

Ni jedna javna zdravstvena ustanova nije u stanju obaviti, u ovom slučaju, ni preventivni pregled. Što nam to govori o puno kompliciranijim i zahtjevnijim zahvatima? Valja naglasiti kako ovdje nije stvar ni u listama za čekanje, jer riječ je o preventivnom pregledu koji se inače unaprijed planira. Predsjednica Grabar-Kitarović, naravno, nije jedina koja je dala do znanja da javnim zdravstvenim ustanovama ne vjeruje.

Za Josipovića se dovodio doktor iz Njemačke

Za njenog prethodnika Ivu Josipovića javno zdravstvo također nije bilo dovoljno. Podsjetimo, Josipović jest operiran u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru, gdje mu je rekonstruiran očni kapak, no operirao ga je doktor koji je samo radi toga došao iz inozemstva. Milomir Ninković, jedan od najboljih europskih plastičnih kirurga, ujedno i Josipovićev prijatelj, radi toga je došao iz Münchena.

Stvar je kod Josipovića bila i gora jer je njemački liječnik predsjednika operirao o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a radilo se o estetskom zahvatu.

Hebrang išao na operaciju u inozemstvo i to kao ministar zdravstva

Najdrastičniji primjer je onaj Andrije Hebranga koji se na liječenje izvan granica odlučio kao ministar zdravstva. Hebrang se tako odlučio na operaciju prostate u Austriji, iako je taj zahvat mogao obaviti u Hrvatskoj.

Hebrang je, naravno, baš kao i Josipović i Grabar-Kitarović, imao pravo učiniti sve što smatra najboljim za svoje zdravlje, no pokazao je kako nema ni najmanje povjerenja u sektor koji mu je tada bio povjeren. Iako je Hebrangova odluka izazvala sablazan u hrvatskoj javnosti, on je smatrao da zbog toga ne mora podnijeti ostavku.

Od tada se i uvriježilo da se političari na javnim skupovima i nastupima zalažu za javno zdravstvo, no privatno šalju sasvim drugačije poruke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.