PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kolinda stalno priča o slanju specijalaca na branitelje, ali snimke ne lažu

Screenshot: MUP

"NE SMIJEMO dozvoliti da Zoran Milanović pobijedi, on je slao specijalce na branitelje", bila je jedna od prvih poruka potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića nakon što je objavljeno da je postao član stožera predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Brkić je tada naglasio i da je Milanović "skrnavio prostor naše Katoličke crkve". Tim smjerom otišla je i Kolinda Grabar-Kitarović koja je sinoć u sučeljavanju na RTL Televiziji više puta "podbola" Milanovića s tezom o tome da je slao specijalce na branitelje. Podsjetimo se što se zapravo tada događalo i koliko stoji teza o slanju specijalaca na "goloruke branitelje". 

Index donosi snimke koje zorno prikazuju što se događalo tih dana.

Suncobrani, klupe, stolovi i janjetina ispred crkve Svetog Marka

Prosvjedi šatoraši u Savskoj 66 tada su trajali već sedam mjeseci. Tražili su smjenu ministra Predraga Matića i njegovih pomoćnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića. Dana 28. svibnja 2015. godine, u jutarnjim satima, odlučili su otići na Markov trg s nakanom da ih primi premijer. 

"Mi smo ovdje pred vratima vlade, kako su hrvatski branitelji zaslužni za stvaranje Oružanih snaga RH, očekujemo da će nas danas primiti Milanović. Ostat ćemo ovdje dok nas ne bude primio. Znamo da je bio na putu, da je umoran, da je sad u Lisinskom, očekujemo da nas primi. Ako bude bilo potrebno, noćit ćemo ovdje. Mi smo došli na razgovor", rekao je tada Đuro Glogoški.

Okupljanje je po zakonu na Markovu trgu bilo dopušteno od 8 do 22 sata, a skup šatoraša nije bio prijavljen policiji. Glogoški i Josip Klemm tada su naglašavali kako nije riječ o prosvjedu, već o "dolasku na razgovor". Tadašnji premijer Milanović toga je dana jasno rekao kako se trebaju držati protokola i da razgovora neće biti. Tijekom jutra šatoraši su okupirali Markov Trg, postavljeni su suncobrani, a ispod njih postavljene su klupe i stolovi. Oko 17 sati stigla je za šatoraše i janjetina koju je poslala Anica Kovač. 

Bilo je očito da ih Crkva podržava

Već tijekom dana šatoraši su imali plan: ako ih pokušaju rastjerati, pobjeći će u crkvu Svetog Marka. Tijekom tog dana posjetio ih je i Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački pa je bilo očito da ih Crkva podržava. Bili su u stalnom kontaktu i s Antom Deurom, savjetnikom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za branitelje. 

Tadašnji ministar policije Ranko Ostojić uoči sjednice vlade koja je započela u 15 sati kazao je da šatoraši na Markovu trgu mogu ostati najkasnije do 22 sata. "Ako ostanu dulje od toga, slijedi im prekršajna prijava", kazao je Ostojić. Ostojić je novinarima nakon vladine sjednice najavio da će policija prosvjednike, ako se ne raziđu do 22 sata, "izmjestiti s Markova trga". 

Jedan policajac Klemmu i Glogoškom oko 19 sati donio je prekršajnu prijavu zbog ilegalnog organiziranja prosvjeda. Dao im je prijavu da je potpišu, ali oni to nisu željeli učiniti. Glogoški je policajcu rekao da on ne može potpisati prijavu "zato što je invalid". Policajac je liderima šatoraša zatim još jednom napomenuo da se do 22 sata moraju razići, nakon čega se udaljio.

Odbijali se povući, prosvjednik ludovao po krovovima

Nakon 19 sati, policija je postavila barikade oko šatoraša te su ih više puta upozoravali da se moraju razići. I ravnatelj policije bio je među onima koji je pokušao objasniti da se ne mogu zadržavati ispred vlade i sabora, no bez uspjeha. Prosvjednici su tada govorili da će otići s Markova trga - samo mrtvi. 

Malo prije 22 sata svi su nagurali ispred ulaza u crkvu Svetog Marka, a policija im je tada dozvolila da dobiju deke. 

"Ima nas tu i bolesnih, branitelja u teškom stanju kojima trebaju topli pokrivači", rekao je tada Klemm.  

Oko 22:30 policija je upozorila prosvjednike da će primijeniti silu ako ne raziđu. Za to vrijeme jedan muškarac popeo se na krov gradske vijećnice nasuprot crkve te je prijetio samoubojstvom. No na kraju je ipak odustao. 

Prijetnje plinskim bocama 

U isto vrijeme šatoraši su plinskim bocama nekoliko sati blokirali Savsku cestu, a prijetili su da će ih raznijeti. Bilo je napeto sve do 23:30. Policija je u jednom trenutku došla do ulaza u crkvu u kojoj su se nalazili prosvjednici, no odmah su se povukli. 

Prosvjednici su tada odlučili prenoćiti u crkvi jer od 8 ujutro opet su smjeli izaći na Markov trg. Ujutro je postalo jasno da mogu izaći iz crkve, no da se u nju ne mogu i vratiti pa su odlučili ostati. Hitna pomoć intervenirala je više puta. 

Oko 11 sati ujutro kordon iz Savske krenuo je prema Markovu trgu kako bi prosvjednike iz crkve oslobodio policijskog obruča. Prosvjednici su uspjeli doći do Kamenitih vrata, no ondje ih je zaustavila policija. Pokušali su proboj preko Kamenitih vrata, no nisu uspjeli. 

Probili policijsku blokadu

Oko 12:30 sati probili su blokadu kod gradske vijećnice i ušli u crkvu. Prosvjednici su tada zauzeli Markov trg, a policija je pojačala blokade kako bi spriječila moguće nove proboje. Tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je tada da se u ovom slučaju ne može primijeniti zakon jer je riječ o braniteljima. 

"Pa, dajte, to su branitelji. Nećemo njih tretirati kao huligane", rekao je tada Karamarko. Prosvjednici su više puta tog popodneva pokušali probiti blokadu policije. 

Klemm je oko 17 sati tog dana rekao da im je Milanović obećao sastanak sljedećeg dana te da će im policija omogućiti da se povuku u Savsku cestu bez sankcija. Nakon toga su se povukli. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.