Kolindu štite dva policajca iako više nije predsjednica. S njom su 24 sata dnevno

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

KOLINDA Grabar-Kitarović još uvijek je štićena osoba te su uz nju 24 sata na dan dvojica policajaca, što joj je od ljeta 2020. zbog izvanrednih okolnosti odobrio premijer Andrej Plenković, piše Nacional u današnjem izdanju.

Dodaju da policajci čuvaju bivšu predsjednicu, ali ne i njezinu obitelj. To je bio prijedlog Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, kažu iz MUP-a. A vlada je to odobrila.

"Ne radi se uvijek o tome da je nekom život ugrožen, pa da se osobu štiti. Možda bi bio netko vrijeđan, možda napadan, možda doveden u situaciju u koju bivši dužnosnik takvog ranga ne bi smio biti doveden", rekao je za Dnevnik Nove TV sigurnosni analitičar Željko Cvrtila.

"Nije to glamurozno kako izgleda"

"Nije to tako glamurozno kako izgleda jer doista svaki put kad želite izići na kavu, kod prijatelja, na večeru, morate pozvati osiguranje da dođe po vas. Ne možete sami jer oni su odgovorni za naš život 24 sata dnevno", rekla je Grabar-Kitarović 2018. godine.

Bivši predsjednik Ivo Josipović nije imao tjelohranitelje nakon mandata, ali njegov prethodnik Stjepan Mesić ih se nije odrekao. Zbog plaća, dnevnica, smještaja, avionskih karata itd. troškovi djelatnika MUP-a penju se do nekoliko tisuća eura, navodi Dnevnik Nove TV te dodaje da MUP o tome ne želi govoriti javno.

Pročitajte više