Kolumbijci kreću u potragu za milijarde dolara vrijednim blagom s olupine iz 1708.

Foto: Profimedia

Kolumbijska vlada najavila je da će pokušati izvući predmete iz olupine galije San José iz 1708. godine, za koju se vjeruje da sadrži teret vrijedan milijarde dolara. 300 godina stara olupina, često nazivana "svetim gralom olupina", bila je kontroverzna jer je i arheološko, ali i ekonomsko blago.

Kolumbijski ministar kulture Juan David Correa najavio je da bi operacija trebala krenuti između travnja i svibnja, ovisno o oceanskim uvjetima na Karibima. Obećao je da će to biti znanstvena ekspedicija. "Ovo je arheološka olupina, a ne blago. Ovo je prilika za nas da postanemo zemlja koja prednjači u podvodnim arheološkim istraživanjima", rekao je Correa nakon sastanka s predsjednikom Gustavom Petrom. 

Vjeruje se kako je na brodu 11 milijuna zlatnika i srebrnjaka, smaragd i drugi dragocjeni teret iz kolonija pod španjolskom kontrolom. Sve to bi moglo vrijediti milijarde dolara ako bude pronađeno. Correa tvrdi da će materijal biti izvađen iz olupine i odnesen na mornarički brod na analizu, piše Guardian.

Kolumbijci dobili pismo iz UNESCO-a

Galija San José potonula je u borbi s britanskim brodovima prije više od 300 godina. Locirana je 2015., a cijeli slučaj nakon toga je obilježen brojnim pravnim i diplomatskim sporovima. Kolumbijska vlada je 2018. odustala od planova za iskopavanje olupine zbog sporova s privatnom tvrtkom koja polaže neka prava na izvlačenje olupina temeljem sporazuma s kolumbijskom vladom iz 1980-ih.

Kulturna agencija Ujedinjenih naroda pozvala je 2018. Kolumbiju da ne iskorištava olupinu u komercijalne svrhe. Stručno tijelo UNESCO-a za zaštitu podvodne kulturne baštine poslalo je pismo Kolumbiji, izražavajući zabrinutost da bi vraćanje blaga radi prodaje, a ne zbog njegove povijesne vrijednosti, "prouzročilo nepovratan gubitak značajne baštine".

"Dopuštanje komercijalnog iskorištavanja kolumbijske kulturne baštine protivno je najboljim znanstvenim standardima i međunarodnim etičkim načelima, kako je posebno navedeno u Konvenciji UNESCO-a o podvodnoj kulturnoj baštini", stoji u pismu.

Lokacija olupine je državna tajna

Kolumbija nije potpisala Konvenciju UN-a o pravu mora, što bi je podvrglo međunarodnim standardima i zahtijevalo od nje da obavijesti UNESCO o svojim planovima za olupinu. Inače, olupina je otkrivena uz pomoć međunarodnog tima i autonomnih podvodnih vozila, a njezina točna lokacija državna je tajna. 

Brod je potonuo negdje u širem području kolumbijskog poluotoka Baru, južno od Cartagene, u Karipskom moru. Brod je bio predmet pravne bitke u SAD-u, Kolumbiji i Španjolskoj oko toga tko posjeduje prava na potonulo blago. San José je navodno bio dugačak 45 i širok 14 metara te naoružan sa 64 topa.

Kolumbija je potvrdila da su istraživači već pronašli brončane topove koji su u dobrom stanju, zajedno s keramičkim i porculanskim vazama i osobnim oružjem. Istraživači kažu da karakteristike topova ne ostavljaju nikakvu sumnju da je riječ o olupini broda San José.