KOMEMORACIJA ZA PRALJKA Desnica pokazuje moć, Bandić im pomaže, a HDZ-ovci se opet prave glupi

Foto: Matija Habljak/ Pixsell

U PONEDJELJAK točno u podne u Lisinskom počinje komemoracija za Slobodana Praljka koji se ubio popivši otrov u sudnici u Haagu nakon što je osuđen za ratne zločine na području BiH devedesetih godina.

Smrt Slobodana Praljka, ali i haška presuda u kojoj se proziva tadašnje hrvatsko vodstvo zbog politike u BiH devedesetih, glavna su tema posljednjih tjedana. Zbog nje su u drugi plan pale žrtve zločina zbog kojih se takozvanoj hercegovačkoj šestorki sudilo.

Hrvatska je tako posljednjih tjedana, tko zna koji put, duboko podijeljena zbog događaja koji su se događali devedesetih, a s kojima se, posljednji dani to pokazuju, ni na kraju 2017. godine nismo spremni suočiti.

Desnica pokazuje moć

Komemoraciju, što je politički mudro, organizira Hrvatski generalski zbor čime ona nema politički predznak, barem ne formalno. Nakon komemoracije u crkvi Sveta Mati Slobode - Župa Duha Svetoga na Jarunu, s početkom u 15 sati, održat će se i misa zadušnica za Slobodana Praljka.

Očekuje se da će autobusi iz cijele Hrvatske i brojnih mjesta u BiH sutra voziti ljude u Lisinski, a to za Zagrepčane znači dodatni prometni kaos u Vukovarskoj ulici i okolici pa je tako od 9:30 do 14 sati za sav promet, osim za bus ZET-a, zatvoren istočni i zapadni kolnik Trga Stjepana Radića od Ulice grada Vukovara do Paromlinske, a od 6 do 14 sati zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje za sva vozila na parkiralištu na Trgu Stjepana Radića s istočne strane zgrade Gradskog poglavarstva Grada Zagreba.

>> ZET-ovi autobusi besplatno će razvoziti ljude na Praljkovu komemoraciju


Nadalje, od 9:30 do 14.30 sati zauzima se šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma radi parkiranja većeg broja autobusa. Od 6 do 17 sati zabranjuje se zaustavljanje i parkiranje za sva vozila na parkiralištu u Ulici don Petra Šimića s južne strane crkve Sveta Mati Slobode, a od 14 do 17 sati zauzima se desna prometna traka južnog kolnika Horvaćanske ceste od Ulice Hinka Wurtha do Ulice Hrgovići radi parkiranja većeg broja autobusa.

Milan Bandić u vječnom tumaranju od krajnje ljevice do krajnje desnice, u lutanjima između Tita i Hasanbegovića, ocijenio je da mu sutrašnji događaj može donijeti više koristi nego štete pa se u organizaciju cijelog događaja spremno uključio i ZET.

"Molimo sve sudionike komemoracije koji dolaze organiziranim prijevozom autobusima ili pojedinačno vlastitim prijevozom, da za parkiranje vozila koriste šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma kod raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Antallove ulice u Zagrebu. Svi će s te lokacije autobusima ZET-a biti prevezeni do KD Vatroslav Lisinski od 9:30 do 11:30 sati u odlasku na komemoraciju, a u povratku do svojih vozila, od 13 do 14:30 sati po završetku komemoracije", objavili su iz policije.

Istina, nije ovo jedini slučaj da ZET uskače s besplatnim prijevozom prilikom masovnih okupljanja. Slično ZET radi i kad su u pitanju veliki koncerti svjetskih zvijezda, no postavlja se pitanje koliko je to opravdano, s obzirom na to da se u ovom slučaju radi o komemoraciji osobi koju je sud, koji je Hrvatska obavezna poštovati, proglasio ratnim zločincem.

Kad smo kod Grada Zagreba, valja spomenuti da je već desetak dana podnožje bana Jelačića pretvoreno u oltar Slobodanu Praljku, no očito da su gradske vlasti procijenile da je to u redu.

HDZ-ovci se opet prave blesavi

Sutrašnji događaj je, dakle, nepolitički, ali zna se da je riječ o nečemu što će imati iznimno političku dimenziju - desnica će pokazati svoju snagu. Osim što je Slobodan Praljak osuđen za ratne zločine, jedna od njegovih želja bila je da se nakon njegove smrti ne radi nikakva pompa. Zbog toga je Praljak ispraćen u tajnosti, u pratnji obitelji i vjerojatno ljudi koje je želio da budu tamo.

No, njegovim željama usprkos, organizira se i komemoracija u Lisinskom.

A cijelu ovu kašu zakuhao je, zna se, HDZ.

Nakon osuđujuće presude i šokantnog samoubojstva koje se prenosilo uživo diljem svijeta, Andrej Plenković, a onda i svi ostali HDZ-ovci, kao i Kolinda Grabar Kitarović, osudili su presudu.

Plenković prvi, a nakon njega svi ostali, presudu su nazvali nepravednom i neprihvatljivom.

"Dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi presude šestorci u cijelosti je nepravedan i neutemeljen i kosi se s povijesnom činjenicom i istinom, stoga je ovakav stav presude neprihvatljiv", rekao je Plenković o presudi haškoj šestorci nakon što je ona izrečena.

A on je još bio među umjerenijima. Presudu je više puta popljuvao i Vaso Brkić, a Vladimir Šeks išao je toliko daleko da je za istu okrivio Stipu Mesića, koji je u desničarskom narativu kao predsjednik dilao dokumente Haagu.

Sigurno je da je ovakva reakcija premijera i visokih funkcionera vlade i HDZ-a potakla ionako uzavrelu atmosferu i dodatno podijelila ionako podijeljeno hrvatsko društvo. Svi oni koji su smatrali da je riječ o (još jednoj) haškoj političkoj uroti protiv Hrvatske dobili su potvrdu za svoje stavove kroz izjave premijera, Vase Brkića, Šeksa i ostale ekipe koja je zaboravila spomenuti da je upravo HDZ pokrenuo suradnju sa sudom, tamo poslao većinu optuženih i većinu vremena postojanja tog suda bio na vlasti u Hrvatskoj i uredno identificirao, locirao i transferirao.

Plenković se danima pravdao, a onda Brkić žestoko napao presudu i rekao da su osuđeni nevini


Nakon nekoliko dana uslijedilo je otrežnjenje. Plenković je, po dobrom novom običaju, za sve okrivio medije rekavši kako su njegove izjave krivo prenesene. No stvar se zakotrljala i izvan granica Hrvatske pa je britanski Guardian primijetio kako je Plenković jedini europski premijer koji poštuje pravomoćno osuđene ratne zločince.

>> Plenković ima reputaciju premijera koji podržava ratne zločince, što to znači za Hrvatsku i za njega?

Zato je većinu prošlog tjedna Plenković proveo u uvjeravanju sebe i javnosti kako HDZ i vlada poštuju Haški sud. Ali uzalud.

Prvi ga je ovaj vikend demantirao Milijan Vaso Brkić, jedan od vodećih HDZ-ovaca, koji je jasno rekao kako ne poštuje odluku suda.

"Osuditi nevine, kao ovom presudom, nije pravda, nego odmazda, i to nasumična, a ona nikome sreće nije donijela. Presuda hrvatskoj šestorki za mene je činjenično i pravno neutemeljena, neprihvatljiva, osobito u pogledu udruženog zločinačkog pothvata i nametanja jedne posve druge povijesne istine u kojoj je žrtva postala agresor'', rekao je Brkić u subotnjem izdanju BiH Večernjeg lista.

>> Milijan Brkić: Haški sud osudio je nevine


Dakle, dok je Plenković cijeli tjedan proveo uvjeravajući javnost da HDZ poštuje presudu, ali se s njom ne slažu u potpunosti, Brkić ju je jasno i bez rukavica popljuvao.

Nadalje, drugi čovjek HDZ-a otišao je i korak dalje tvrdeći da je riječ o nevinim ljudima. Očito Brkić zna nešto što sud u Haagu i javnost ne znaju, ali se postavlja pitanje što je onda HDZ radio posljednjih godina i zašto haškim sucima, ako su osuđeni nevini ljudi, nije isporučio prave krivce - jer zločini su se nedvojbeno dogodili.

U intervjuu je potez generala Slobodana Praljka Brkić nazvao "krikom nad nepravdom, vapajem i apelom" svima da se svi Hrvati bore za opstojnost Hrvata u BiH.

Ipak, Brkić nije, kako smo naveli, ponudio nikakve konkretne dokaze niti, a što je puno važnije, objasnio što je HDZ radio svih proteklih godina i zašto nije više pomogao u obrani šestorke za koju tvrdi da je nevina.

Primjerice, odvjetnica Brune Stojića prije nekoliko dana je kazala kako hrvatske vlasti nisu puno pomogle u obrani njenog i ostalih klijenata.

"Ovo je najjača potvrda onoga što od početka tvrdim, da Hrvatska nije htjela učiniti ništa da pomogne sebi. Sada kažu da su dva ili tri puta predlagali da budu 'prijatelji suda'. Dobar pokušaj ali u 'nedoba'. To su trebali uraditi od 2005. do 2011.", zaključila je Stojićeva odvjetnica Senka Nožica.

Brkić je u intervjuu još jednom optužio bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić da su naškodili Hrvatskoj i Hrvatima u BiH sudjelujući u kriminaliziranju Domovinskog rata.

Ipak, osim činjenice da Brkić ne objašnjava što je HDZ točno poduzimao da se iz zatvora izbavi, kako je rekao, nevino osuđene, ovaj Brkićev intervju pun nacionalne demagogije dobar je pokazatelj da on uvelike demantira Plenkovićeve riječi posljednjih dana.

Plenković nije uvjerio ni članove HDZ-a, a kamoli javnost

Drugim riječima, Plenković očito nije uvjerio ni sve iz svoje stranke da vlada poštuje presudu, a kamoli da je uvjerio javnost. U međuvremenu, sutra nas čeka politički skup, na kojem će se sjatiti cijela desnica, i prometni kolaps.

Hrvatska očito ni na kraju 2017. godine ne može dalje od ideoloških podjela, niti je u stanju hladno, objektivno i bez distance sagledati prošlost te priznati da su učinjene neke greške.

A to je iluzorno očekivati sve dok su glavne političke teme devedesete godine. Nažalost, to većini odgovara.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.