Končar potpisao ugovor za izgradnju hidroelektrane vrijedan 90 milijuna kuna

Ilustracija: Pixsell/Dusan Mirkovic

KONČAR-INŽENJERING je s tvrtkom Male hidre potpisao ugovor za izgradnju male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), vrijedan 90 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Končara putem Zagrebačke burze.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 90 milijuna kuna, a u realizaciji ugovora, uz Končar-Inženjering, sudjelovat će više Končarevih društava, navodi se u priopćenju o ugovoru, koji je potpisan u utorak, 11. listopada.

"Bez nepoželjnog utjecaja na okoliš"

Kako se objašnjava, MHE Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like.

"Generator i turbina koji su sastavni dio opreme male hidroelektrane rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Razvijeno i ispitano u simuliranim uvjetima, ovo originalno tehničko rješenje koristi i nanotehnologiju, a također je razvijen i sustav za trajni daljinski nadzor", navodi se u priopćenju.

Iz Končara ističu da je proizvod namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš.

Mala hidroelektrana Otočac

Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvesti će Končar, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu.

"Istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se prošireno korištenje energije vode uz minimalni utjecaj na okoliš, čime Končar daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja", zaključuje se u priopćenju. 

Inače, tvrtku Male hidre, po podacima iz sudskog registra, u ljeto 2020. godine osnovali su Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Končar-Obnovljivi izvori.

Mala hidroelektrana Otočac, instalirane snage 1.8 megavata (MW), planira se izgraditi kod Otočca u Ličko-senjskoj županiji, na spojnom kanalu Lika-Gacka (Kanal Like) koji je dio većeg hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.