Kongres izglasao zdravstvenu reformu: Obama donosi zdravlje za 32 milijuna Amerikanaca

NAKON vikenda ispunjenog svađama i političkom trgovinom, američki demokrati i predsjednik Barack Obama su u Predstavničkom domu Kongresa uspjeli izglasati revolucionarnu zdravstvenu reformu.

Zakon je prošao sa 219 glasova za i 212 protiv, a niti jedan član Republikanske stranke za njega nije glasao. Većina je skupljena nakon vikenda punog žučnih svađa i pregovaranja među političarima. Prema novoj reformi, zdravstveno osiguranje će se "protegnuti" na još 32 milijuna Amerikanaca, a to je označeno kao najveća promjena zdravstvenog sustava u SAD-u u nekoliko posljednjih desetljeća.

"Dokazali smo da još smo još uvijek sposobni za velike stvari"

"Dokazali smo da još smo još uvijek sposobni za velike stvari", kazao je ponosni Obama nakon glasovanja te dodao kako ovaj zakon neće popraviti sve u zdravstvenom sustavu, ali da je pokazatelj da stvari kreću u pravom smjeru. Obama će izglasani zakon potpisati u najkraćem mogućem roku.

Mediji pišu kako je ovo najveća pobjeda američkog predsjednika od njegova dolaska na vlast prije 16 mjeseci. Kada je prebrojavanje glasova došlo do magične brojke od 212, demokrati u Predstavničkom domu su se počeli grliti i čestitati jedni drugima, a nije izostalo niti vikanje Obaminog predizbornog slogana "Yes, we can!".

Prema ovom zakonu, zdravstveno osiguranje će se proširiti na gotovo sve Amerikance, uvest će se novi zakoni za zdrave te će se neke restriktivne prakse osiguravajućih kuća ukinuti. Republikanci ostaju pri svojim argumentima da su ove mjere loše te da reformom vlada preuzeti osiguravajući posao.

Zdravstvena reforma će u 10 godina Amerikance stajati 940 milijardi dolara

"Nismo uspjeli čuti Ameriku", kazao je vođa republikanaca John Boehner. Prije glasovanja je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala da reforma zdravstvenog osiguranja poštuje tradicije nacije. "Pridružujemo se onima koji su uveli socijalno osiguranje za sve Amerikance", kazala je Pelosi podsjetivši na uvođenje umirovljeničkog fonda i zdravstvenog osiguranja prije 50 godina.

Čak 34 demokrata nije podržalo Obaminu reformu, a uglavnom su bili protiv zbog straha da će platiti političku cijenu reforme na izborima u studenom. Kao ključan potez u izglasavanju zdravstvene reforme pokazalo se Obamino obećanje zastupnicima koji se protive pobačaju, da se iz državne blagajne neće plaćati obavljanje pobačaja. Prema posljednjim izračunima, ova reforma će proračunski deficit u 10 godina smanjiti za 138 milijardi dolara.

Neki proračuni pokazuju da će u 10 godina Obamina reforma zdravstvenog sustava stajati oko 940 milijardi dolara. Srednja klasa će morati plaćati veće rate za zdravstveno osiguranje, a time će se proširiti program osiguranja za siromašne. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.