Kočijama idu po blagoslov u Mariju Bistricu. Došla i HDZ-ova ministrica

Ilustracija: Hina

Više od 20 zaprega, stotinu kočija i 300-tinjak jahača okupilo se danas na tradicionalnom, 21. Vozočašću konjskih zaprega od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, a među brojnim gostima bila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica je poručila kako Ministarstvo i vlada, pored redovitih mjera kojima potiču konjogojstvo i druge djelatnosti u poljoprivredi, posebno pozornost posvećuju izvornim i autohtonim pasminama.

"U mandatu predsjednika vlade Andreja Plenkovića smo u samo konjogojstvo iz različitih mjera uložili više od 20 milijuna eura, a u razvoj izvornih i autohtonih pasmina putem jedne mjere otprilike 17 milijuna eura", istaknula je Vučković.

"Vozočašće je lijepa i vrijedna manifestacija"

Dodala je da je Vozočašće lijepa i vrijedna manifestacija te zahvalila svima koji obnavljaju i razvijaju hrvatsko konjogojstvo, čuvaju izvorne i autohtone pasmine.

"Treba primijetiti da je ta hrvatska tradicija i kultura bila preduvjet za poljoprivredu, za razvoj poljoprivrede i ostat će. Zajedno s našim konjogojcima, s poljoprivrednicima i drugim sudionicima, unapređujemo poljoprivredu i svi ti ljudi koji čuvaju tradiciju, obavljaju djelatnost istovremeno i preuzimaju nove tehnike, skloni su inovacijama i novim pristupima i na taj način razvijaju svoju djelatnost", rekla je ministrica.

Kolar: Vjera i ljubav prema životinjama stvaraju tradiciju

Župan Željko Kolar istaknuo je da je Vozočašće, koje se na isti način održavalo i prije stotinjak godina, primjer kako vjera i ljubav prema životinjama stvaraju i održavaju tradiciju.

"Zahvaljujući Županijskoj udruzi uzgajivača konja Krapina i našim poljoprivrednicima koji doma hrane konje i kojima su konji ljubav, zahvaljujući njihovim prijateljima iz čitave Hrvatske, ali i Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, imamo ovu sjajnu manifestaciju za koju više pozivnica nije potrebna", rekao je Kolar.

Podsjetio je da se Vozočašće uvijek održava prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe. "To je isto tako dio tradicije koju mi pokušavamo poštivati, a sve to radimo u suradnji s Marijanskim svetištem jer nam je izuzetno bitno da i rektor svetišta Majke Božje Bistričke blagoslovi kočijaše, konjanike, konje i kočije, a to je bitno i ljudima koji ovamo dolaze", zaključio je župan Kolar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.