Kontroverzni dokumentarac Rusi u ratu ipak će se prikazati. Ukrajinci ljutiti

Foto: Profimedia

Kontroverzni dokumentarni film Russians at War (Rusi u ratu), koji je bio skinut s programa filmskog festivala u Torontu (TIFF) zbog prijetnji, ipak će danas biti prikazan, unatoč novim prosvjedima.

Festival je završen u nedjelju navečer, ali dvije projekcije tog filma koji je izazvao polemike predviđene su danas u TIFF Lightboxu, gradskom kulturnom centru, objavio je TIFF.

Otkad je prikazan na venecijanskoj Mostri, ovaj film rusko-kanadske redateljice koji daje glas ruskim vojnicima izazvao je bijes ukrajinskih kulturnih i političkih krugova koji ga vide kao "rusku propagandu".

Ukrajinci: To je ruska propaganda

Prošlog tjedna festival u Torontu skinuo je s programa film koji je trebao imati sjevernoameričku premijeru, što je bila "odluka bez presedana". Ali organizatori su obećali prikazati film "kada to bude sigurno".

"Upornost TIFF-a da služi kao platforma za dijeljenje ruske propagande je nezamisliva. Unatoč svim pozivima da se prestane opravdavati ruske ubojice i silovatelje, oni i dalje žele prikazati ovaj dokumentarac pod krovom festivala", osudila je ukrajinska veleposlanica u Kanadi Julija Kovaliv.

"Pozivamo upravni odbor TIFF-a da intervenira", dodala je.

Za ovaj dokumentarac redateljica Anastasia Trofimova provela je nekoliko mjeseci unutar ruske postrojbe na ukrajinskoj bojišnici, skupljajući svjedočanstva vojnika iz kojih je snimila film.

Rekla je da je njezin film "antiratni dokumentarac" koji prikazuje "obične ljude".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.