Kosturi iz Lore ne daju mira: Srbi pokrenuli medijsku ofenzivu protiv Bajića!

SRPSKI mediji pokrenuli su pravu ofenzivu protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Tjednik Ekstra iz Banja Luke pronašao je Petra Novakovića, koji tvrdi da je pod batinama na neviđeno potpisao priznanje protiv Srba koji su 1992. godine odvedeni u Loru.

Udar sa Istoka

Novinari iz Republike Srpske Bajića su optužili za falsificiranje dokaza i farsu od postupka protiv civila srpske nacionalnosti sa šireg splitskog područja, koji su temeljem iznuđenog i izmišljenog iskaza optuženi za oružanu pobunu i podrivanje poretka RH. Pozvali su se na detalj da je u to doba Bajić bio zamjenik vojnog tužitelja, upravo onaj koji je vodio postupak protiv lažno inkriminiranih Srba. 

Njih 44 odvedeni su u Loru, dvojica nisu izašla živa, dok su se ostali vratili kućama polomljenih rebara i dobro napunjeni strujom iz poljskih telefona.

Premda je po Novakovićevom iskazu kod osumnjičenika trebao biti pronađen arsenal oružja, ništa nije nađeno.

Oslobođeni optužbe i stambenog prostora

Nisu svi imali sreću da se vrate kućama. Naime, dok su po vojnim zatvorima ispitivani zbog navodne oružane pobune, neki su ostali i bez stanova. Kada su ih oslobodili optužbe, oslobodili su ih i stambenog prostora.

Na splitskom Općinskom sudu vodi se jedan takav spor za naknadu štete. Državu je tužio Dragomir Miljković, jedan od Srba optuženih za oružanu pobunu. Oslobođen je, ali u stan više nije mogao. Zauzeto. Hrvatska država mu je jedino priznala naknadu od 40 tisuća kuna za neosnovano pritvaranje, ali ostalo mora sudski goniti. Tužbu je predao 1993. godine, a stvar još uvijek nije riješena. Dvadeset godina Miljković čeka da mu Hrvatska plati štetu! A još malo pa smo u Europskoj uniji.

Nikad kraja: Lora 1, 2 i 3...

Državno odvjetništvo na je svojoj web stranici ovih dana objavilo priopćenje u kojem su detaljno pojasnili koliko se postupaka za Loru vodi. Lora 1 pravomoćno je okončana, tu su i ona dvojica strpana u Loru po iskazu Petra Novakovića, Lora 2 optužena je i čeka suđenje, dok je Lora 3 u radu i čeka dovršetak istrage te podizanje optužnice. Mediji su proteklih mjeseci špekulirali i sa istragama u slučajevima Lora 4, 5, 6... Nejasno je koliko će Državnom odvjetništvu trebati da odradi sve te Lore, jer je od mučnih zbivanja u splitskom vojnom zatvoru prošlo već punih 20 godina.

Mladen Bajić odlučio se na objavu priopćenja jer su se u javnosti pojavili nekakvi navodi kojima se želi kompromitirati njegova uloga iz tog vremena. Za to, uvjeren je, nema nikakvog osnova jer je, kao i danas, postupao sukladno zakonu. Nikoga nije slao u Loru, već su osumnjičenici tamo odvedeni suprotno nalogu istražnog suca koji ih je uputio u civilni zatvor na Bilicama. Tamo su na koncu svi i  premješteni, ali ne prije no što se dogodio incident u kojem su stradala dvojica osumnjičenika. Bajić je kao uredujući zamjenik bio na očevidu, a zločine je procesuirao tek kada je došlo do smjene vlasti. 

Majić lud zbog Lore i Bajića ili zastave koju šalje Josipoviću?

Priopćenje o Lori sasvim sigurno nije izdano bez razloga. Prošli je tjedan, naime, izbio skandal s privođenjem na psihijatrijsko vještačenje Tonča Majića, predsjednika Dalmatinskog komiteta, koji tvrdi da je Bajić okretao glavu od zločina u Lori. Majić govori protiv Bajića, a uz to i kida hrvatsku zastavu i šalje je predsjedniku Josipoviću u znak protesta jer već 30 godina vodi sudski spor sa osiguranjem. Sud nije izrazio želju da Majića ispita, ali jest da ga proglasi ludim. Jedno vještačenje im nije bilo dosta nego traže još jedno. Opći je dojam da Bajić želi Majiću navući luđačku košulju. Samo zbog čega? Lore? Koja, naime, važnost od toga što Majić govori, kada se sudski utvrdi da nije normalan...

Pretraga stana zbog skupljanja povjerljivih informacija o visokim dužnosnicima RH?

Nije Majić jedini na tapetu. Policija je prije mjesec dana upala u stan Ivice Bačića, koji je posljednjih godina u permanentnom sukobu sa Bajićem. Svojedobno su dobro surađivali, Bačić je kao pripadnik HV-a skupio dosta vrijedne dokumentacije oko ratnih zbivanja i zločina koji su se dogodili, no kao i s Majićem, stvar je u jednom trenutku pukla.

Bačić otvoreno agitira protiv Bajića i, što je najbolje, za sve ima papire. U pretrazi stana su mu oduzeli dokumentaciju o umirovljenom časniku HV-a koji je završio u stanu Dragomira Miljkovića te materijale o zloporabama prilikom dodjeljivanja čina bivšem šefu Carine Mladenu Barišiću.

U sudskom nalogu kojeg je potpisao sudac Slavko Lozina navodi se da policija dolazi u pretragu zbog toga što Bačić skuplja povjerljivu dokumentaciju o visokim dužnosnicima RH. Kome? Bajiću?

Časnika HV-a koji je završio u stanu Dragomira Miljkovića prijavio je, inače, za lažno predstavljanje stručne spreme, no državno odvjetništvo slučaj je odbacilo jer je nastupila zastara.

Zamjerio se Bajiću pa lažirao vojni put?

S obzirom da mu trenutačno slovi kao neprijatelj br. 1, nije možda čudno što je Bačić nedavno optužen za lažiranje vojnog puta. Premda je neko vrijeme proveo u kninskom zatvoru, Državno odvjetništvo tvrdi da je krivotvorio potvrdu o stupanju u redove Hrvatske vojske, čime se neosnovano htio okoristiti u sudskom postupku kojeg vodi za stan.

Bačića su, inače, nečasno otpustili iz vojske nakon što je osuđen za obiteljsko nasilje nad suprugom. U civilnom postupku osudila ga je sutkinja Maria Majić, a iz vojske otpustio njezin suprug Boris Majić, u to doba šef vojnostegovnog suda u Splitu. Iz sudskog spisa misteriozno je iščezla jedna stranica, i to baš ona na kojoj bi se trebao nalaziti Bačićev potpis na izjavu kojom se odriče prava žalbe.

Etničko čišćenje Splita

Zanimljivo je možda da su policajci Bačiću banuli u pretres svega 15 dana nakon što je Općinski sud donio odluku da se sasluša kao svjedok u postupku u kojem Miljković tuži državu. Interese države brani Državno odvjetništvo, isto ono po čijem je nalogu pretražen stan. Na ročištu je Bačić opisao okolnosti pod kojima se u stan uselio njegov susjed iz Drniša.

Učinio je to, kazao je Bačić, svojim vezama i političkim utjecajem HDZ-a te tako uz pomoć vojnog tužiteljstva osigurao stambeni prostor u elitnom dijelu grada. Bajića je Bačić optužio za "etničko čišćenje Splita od nepodobnih građana krive vjere i nacionalnosti."

Teorija urote: svjedoku oproštena kaznena prijava da tereti Mirka Graorca?!

Interesantno je da je Bačić uspio dobiti Mladena Bajića na sudu. Dopušteno mu je pravo na pristup informacija o slučaju umirovljenog časnika HV-a, koji je bio krunski svjedok u slučaju Mirka Graorca, bivšeg prometnog policajca iz Splita, zbog ratnog zločina osuđenog na 15 godina zatvora.

Srpskim medijima slučaj Graorac je crvena krpa, još jedan od Bajićevih farsi. Osuđen je na temelju svjedočenja časnika, bivšeg logoraša Manjače, protiv kojeg je splitska policija svojedobno podnijela kaznenu prijavu za šverc ukradenim BMW-ima.

Bačića je zanimalo što je s tim predmetom, no na Državnom odvjetništvu mu nisu htjeli kazati pa je sudu podnio zahtjev za pravo na pristup informacijama. I dobio je, no tvrdi da mu ipak nisu htjeli odgovoriti što se dogodilo s tim slučajem. Kako Index doznaje, Državno odvjetništvo je na koncu zaključilo da nema povoda postupanju pošto je taj slučaj već procesuiran kroz suđenje skupini pukovnika Maglova. No, prijavljenog tu nije bilo. Neki sumnjaju da mu je prijava oproštena kako bi svjedočio protiv Graorca.

I Pusić se založio za novo suđenje Graorcu

Srpski mediji u cijelu teoriju urote uvukli su i Josipa Čulu, bivšeg suca Županijskog suda u Splitu, koji je osudio Graorca. Čule je, danas, naime, Bajićeva desna ruka u DORH-u i predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća. Time potkrepljuju tezu da je promoviran u zamjenu za uspješno odrađen posao s Graorcem.

Sasvim sigurno, i Čule i Bajić takvu će tezu s gnušanjem odbiti. Graorac je, naime, i drugi put suđen i osuđen, i to pravomoćno. Za obnovu postupka založio se Zoran Pusić, koji je također uvjeren u Graorčevu nevinost. Graorac je kaznu odrobijao, ali je svejedno zatražio obnovu. Odbili su ga jer nema novih okolnosti zbog kojih bi mu se moglo ponovno suditi...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.