Kreće promjena vremena na kopnu, izdana upozorenja. Evo što nas čeka do kraja tjedna

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U SJEVEROZAPADNOJ Hrvatskoj krenula je naoblaka i promjena vremena koja će zahvatiti prije svega kopnenu Hrvatsku. Zbog svega je Meteoalarm oglasio upozorenje za tri regije, a s upozorenjem se oglasio i Estofex.

Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano, a u unutrašnjosti, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, nestabilno uz promjenljivu naoblaku te mjestimičnu kišu i grmljavinu, prognoza je za utorak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u Gorskom kotaru, Lici i u unutrašnjosti Dalmacije većinom jugozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 33 Celzijeva stupnja.

Upozorenje za tri regije

Meteorologinja N1 Tea Blažević podsjeća da danas u 11:14 astronomski počinje ljeto, no napominje da će ga obilježiti nestabilnije vrijeme u unutrašnjosti, uslijed prodora hladnijeg zraka.

Lokalno u unutrašnjosti može biti pljuskova praćenih grmljavinom, na što upozorava sustav Meteoalarm DHMZ-a. Upozorenje je na snazi za karlovačku, zagrebačku i osječku regiju.

"Mjestimice mogući izraženi pljuskovi i grmljavina. Vjerojatnost grmljavine 40-70 posto", navodi se za sve tri regije. 

Upozorenje Estofexa

I Estofex, europski sustav upozorenja na oluje, svojim drugim stupnjem upozorenja ističe mogućnost jačih nestabilnosti u unutrašnjosti, koje uključuju prolazno olujni vjetar, tuču i obilnu oborinu.

I srijeda i četvrtak donose u unutrašnjosti mogućnost razvoja jačih oluja.

Na moru će se zadržati sunčano i vruće. Ipak, sutra će i na moru biti nešto više oblaka.