Krim-policija u Sunčanom Hvaru: Istražuju gdje je otišlo 400 milijuna kuna

U HVARU sezona za pamćenje. Već mjesecima ne mogu se riješiti kriminalističke policije koja uporno češlja poslovanje Sunčanog Hvara i Orco grupe.

Tri dokapitalizacije

Sporna je razlika između investicija i zaduženosti tvrtke, koja je dosegla 580 milijuna kuna. Dugovi su se upeterostručili, što je bio i alibi HFP-u za jednostrano raskidanje ugovora s Orcom, koji će zaštitu investicije i prava potražiti pred međunarodnim institucijama.

Sunčani Hvar u tri je navrata dokapitaliziran, prvi put sa 200 milijuna kuna, pa potom sa 112 milijuna kuna i onda s još 88 milijuna kuna. Usto, dignuto je još 500 milijuna kredita. Sumnja se da je dokapitalizacija zapravo izvršena sredstvima Sunčanog Hvara, a ne svježim kapitalom.

Je li Sunčani Hvar sam sebe dokapitalizirao kreditima dignutima na nekretnine u vlasništvu hotelske kuće? Razlika između ukupne zaduženosti (za kredite i dokapitalizaciju) i uloženog je nekih 400 milijuna kuna. Gdje su završila ta sredstva, trebala bi otkriti policijska istraga. 

"Nisu nam trebali"

Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić nije zadovoljan kako je ispao ovaj oblik javno-privatnog partnerstva. 

"Nama ovakav privatni partner nije trebao. Pitam se što je iz ovog posla dobio javni interes, a što privatni partner? Orco Hvaru nije donio ništa dobro. Samo probleme. Kad su došli prije pet godina, imali smo 500 tisuća noćenja, a sada duplo manje", kaže Bebić.

Nije neki problem što se kriminalistička policija mota po Upravi usred sezone, misli Bebić: "To se i ne vidi. Bitno je da radnici primaju plaću, a policija neka obavi svoj posao."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.