KRIZA U KATARU Je li najbogatija država na svijetu isplatila džihadistima milijardu dolara?

Foto: Hina
 
LONDONSKI Financial Times objavio je članak u kojem navodi što bi mogao biti pravi razlog diplomatskoj blokadi Katara.
 
"Katar je džihadistima platio do 1 milijardu dolara otkupnine za članove kraljevske obitelji koji su oteti u Iraku za vrijeme lova, navode ljudi upleteni u nagodbu o otkupnini", piše Financial Times i tvrdi da je upravo ovo ključni razlog za trenutnu diplomatsku krizu.
 
"Razbjesnili su Saudijsku Arabiju"
 
Do studenog prošle godine nije bilo poznato jesu li oteti prinčevi živi, ali tada su posredstvom Irana počeli pregovori s militantima koji su zatočenike držali u Siriji. 
 
Konačni dogovor navodno je sklopljen u travnju kada je otkupnina plaćena vođama džihadističkih skupina i državnim službenicima. Ovaj potez navodno je razbjesnio Saudijsku Arabiju, najveću ekonomsku i oružanu silu na poluotoku, te predstavlja "kap koja je prelila čašu", rekao je neimenovani izvor.
 
Neviđena kriza: Prekid svih veza sa susjednim državama
 
Prekid letova prema i iz Dohe o kojem je odlučilo nekoliko arapskih zemalja stupio je na snagu u utorak, dok se pokušaji posredovanja nastavljaju kako bi se prebrodila neviđena kriza oko Katara, izoliranog i optuženog da podržava terorizam.
 
Pridodane su i ekonomske mjere poput zatvaranja svih kopnenih i pomorskih granica između tih zemalja i Katara, kao i zabrane nadlijetanja katarskim zračnim kompaniijama te ograničenje kretanja osoba.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.