KRIZA U SLOVENIJI Premijer iznenada podnio ostavku, što se događa?

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar objavio je jučer navečer da je odlučio podnijeti ostavku, o čemu će danas izvijestiti predsjednika Boruta Pahora.

>> Slovenski premijer podnio ostavku

>> Cerar svojom ostavkom iznenadio i koalicijske partnere

"Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke", rekao je na konferenciji za medije nakon sjednice vlade. Cerar će dužnost predsjednika vlade nastaviti obavljati sve do izbora u svibnju.

Poslao pismo Europskoj komisiji pa odstupio

Na dramatičnoj konferenciji za medije sada već bivši slovenski premijer izvijestio je javnost i da je Europskoj komisiji uputio pismo oko tužbe koju Slovenija planira podići protiv Hrvatske zbog nepoštivanje arbitražnog sporazuma.

Iako o detaljima pisma nije govorio, rekao je da Europska komisija sada ima tri mjeseca da se očituje o pismu, ali i najavi tužbe protiv Hrvatske. "Radi se o pismu koje je pravno vrlo dobro osmišljeno", kazao je kratko Cerar.



Veliki potres u vladi

Cerar je ostavku podnio nakon što je vrhovni sud poništio rezultate referenduma iz rujna oko željezničkog projekta vrijednog milijardu eura, što je bio najveći investicijski program vlade. "Danas se prelila kap, projekt pruge doživio je novi udarac. U takvim događajima ne želim sudjelovati", rekao je Cerar.


"Ovo sam odlučio jer je potrebno znati što je ispravno, a što ne. Prihvaćam odgovornost i radim ono što bi napravio bilo koji političar vrijedan povjerenja", dodao je.

Poništeni referendum

Slovenski vrhovni sud poništio je jučer referendum na kojem su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, što je bio velik udarac za Cerarovu vladu koja se zauzima za taj projekt.

Vrhovni sud naveo je da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasuju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlade, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se uštedjelo na troškovima.

"Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke", rekao je nakon sjednice vlade.

Četvrtina na biralištima


Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

Cerar je tada kazao da je zadovoljan što nije uspjela referendumska inicijativa za poništenje zakona o gradnji pruge, koju je navodno podržala i oporba, jer je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji zadnjih nekoliko godina, te da će njegova realizacija održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u sjevernom Jadranu i omogućiti njen daljnji razvoj. Vrijednost projekta procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Slovenija je od onda već dobila inicijalna sredstva za pripremne radove iz fondova Europske unije, a spremnost da sudjeluje u projektu s oko 200 milijuna eura u zamjenu za lučke i željezničke koncesije navodno je izrazila i mađarska vlada.

Iznenadio i koalicijske partnere

Cerarova ostavka iznenadila je, kako se čini, i njegove partnere u vladi.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan, inače predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i jedan od dvaju potpredsjednika vlade, izjavio je kasno navečer da ministri na sastanku vlade koji se održavao prije Cerarova obraćanja javnosti nisu bili obaviješteni da će on dati ostavku, a da u tome premijer nije konzultirao ni koalicijske partnere.


Vlada će od sada do izbora morati sa smanjenim ovlastima završiti mandat, ali i djelovati kako bi se teškoće nagomilane u zadnje vrijeme riješile, kazao je Židan.

Janša nije potpuno iznenađen ostavkom

Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša kazao je kasno navečer za Slovensku televiziju da ga Cerarova ostavka zapravo nije potpuno iznenadila.

"Događaji su nagovještavali da ni ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će se pokušati skratiti mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji kako bi se izazvalo što više kaosa", kazao je Janša u komentaru Cerarove ostavke.

Prema Janšinoj teoriji, oni interesni krugovi u Sloveniji koji su prije četiri godine promovirali Cerara i njegovu novoosnovanu stranku i samog Cerara kao "novo lice" u politici koje će dovesti do potrebnih promjena sada žele glasove birača koji su tada dali povjerenje Ceraru prebaciti na novu stranku gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca i tako po Janšinim riječima stvoriti novu "marionetnu" vladu kako bi se spriječio eventualni uspjeh stranaka desnog centra koje zadnjih mjeseci pregovaraju o povezivanju.

Veliko iznenađenje na izborima?


Izbori su u lipnju, a ako je za vjerovati anketama, moglo bi se dogoditi veliko iznenađenje. Naime, lista Marjana Šarca (LMC) mogla bi osvojiti relativnu većinu, prema anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Šarec se prošle godine kandidirao na predsjedničkim izborima, ali ga je u drugom krugu tijesnom većinom pobijedio sadašnji predsjednik Borut Pahor. Nakon toga je 40-godišnji diplomirani glumac, koji kaže da slovenska politika treba smjenu generacija i novi tip političara neopterećenih prošlošću, najavio da će se sa svojom zastupničkom listom kandidirati za ulazak u državni parlament, iako do sada u visokoj politici nema iskustva, a trenutno je načelnik male općine Kamnik.

Prema anketi "Dela", provedenoj na 1015 ispitanika, Šarčeva lista mogla bi dobiti 19,2 posto glasova, više od etabliranih stranaka u sadašnjem parlamentu.

Prema trenutačnom raspoloženju birača, zastupnike u parlamentu, s obzirom na 4-postotni izborni prag, dobile bi još Stranka modernog centra (SMC), premijera Mire Cerara (5,9 posto glasova), demokršćanska Nova Slovenija (NSI), Masteja Tonina (5,5 posto), Ljevica (L), Luke Meseca (4,9), dok je ulazak u parlament još dvojben za Demokratsku stranku umirovljenika DESUS, Karla Erjavca (3,2 posto).

Cerar, sudeći po trenutnim anketama, nema mnogo izgleda da ponovi uspjeh od prije četiri godine, kada je njegova stranka osvojila relativnu većinu i s 34 posto osvojenih glasova formirala koaliciju sa strankom umirovljenika i socijaldemokratima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.