Kruži nova snimka "čudovišta iz Loch Nessa". Izgleda da je na snimci igračka

Screenshot: YouTube/Richard Outdoors

ČUDOVIŠTE iz Loch Nessa, jezera u planinama Škotske, možda je samo proizvod bujne mašte ili obmane, ali više od stotinu godina fascinira ljude i potiče one posebno zanesene da ga pokušaju pronaći, snimiti i dokazati njegovo postojanje. 

Posljednjih dana pojavila se nova snimka na kojoj je navodno uhvaćeno mitsko čudovište, odmilja nazvano Nessie, 87 godina nakon prve njegove fotografije. No kao i ta fotografija iz 1934. godine, izgleda da je i nova snimka - montaža.

Naime, 54-godišnji Britanac Richard Mavor, koji vodi YouTube kanal o kampiranju i drugim aktivnostima u prirodi nazvan Richard Outdoors, boravio je na Loch Nessu u sklopu dobrotvornog izazova vožnje kanuom za Alzheimer's Society. Svoje kampiranje i plovidbu jezerom snimao je dronom. 

Richard Mavor tvrdi da je slučajno dronom uhvatio snimku Nessie pod vodom

Dok je pregledavao snimke napravljene dronom kamerom koja snima u 4K-rezoluciji, Mavor tvrdi da je neposredno ispod površine jezera, odmah uz obalu, ugledao nešto čudno - objekt u vodi koji izgleda upravo kao mitska Nessie, biće izduženog vrata, male glave, krupnog trupa, s jednom ili više grba koje vire iz vode, dugog repa i kratkih udova nalik na peraje.

Ukratko, kao neka vrsta pleziosaura, davno izumrlog morskog dinosaura. 

"Morao sam premotati snimku nekoliko puta i od tada sam je nekoliko puta gledao. Ne znam o čemu se radi, ali zasigurno ima isti oblik kao i prethodna viđenja Nessie. Što ga više gledam, mislim si - opa! Zaista nije bilo ničega na tom području što bi moglo biti... Nije bilo naplavljenog drva ili ničeg sličnog, pa tko zna", ispričao je Mavor za portal Daily Record.

“Upravo smo se bili parkirali i mislio sam da ću dobiti lijepe snimke na plaži za svoj YouTube kanal", dodao je. 

Snimka je brzo postala viralna, a mnogi su na društvenim mrežama ustvrdili da je snimka ultimativni dokaz da Nessie zaista postoji i obitava u škotskom jezeru, gdje ju "lovci" na mitska bića traže već godinama. 

Steve Feltham: Snimka je duplicirana

Ipak, nije trebalo dugo proći da dublja analiza razotkrije i ovaj navodni dokaz. Internetski istraživač navodnih paranormalnih pojava Steve Feltham, koji vodi YouTube kanal ParaBreakdown, rekao je za portal Lad Bible da mu je snimka poslana i da su je on i tim stručnjaka za digitalnu forenziku analizirali i ubrzo došli do zanimljivog zaključka. 

Naime, shvatili su da je Nessie sa snimke najvjerojatnije obična plastična igračka pleziosaura.

"Obmana. Nema sumnje. Očekivao bih priznanje (od Mavora) u stilu: 'Pošteno ste me uhvatili, bilo je to samo za šalu, bilo je u dobrotvorne svrhe itd.' Proveo sam mnoge sate kao putnik u microlite-letjelici, leteći nisko iznad jezera, pokušavajući uočiti siluetu u tamnim vodama, a te stvari se jednostavno ne pojavljuju tako jasno", zaključio je Feltham - koji, zanimljivo, i sam vjeruje u paranormalne pojave, odnosno tajna bića poput Yetija ili Nessie, ali smatra da je 99.9% snimki paranormalnog koje se pojave na internetu ili rezultat bujne mašte ili svjesne prevare.

Feltham je onda objasnio kako je snimka, po njegovom mišljenju, montirana: "Čini se da je Mavor duplicirao dio filma. Našli smo savršeno podudaranje (dijelova snimke). Mavor je zapravo duplicirao nekoliko kadrova snimke kako bi ih iskoristio na drugom mjestu u svom videu, dajući nam savršenu snimku 'prije i poslije'."

Feltham: Mavor je na snimku jezera dodao snimku plastične igračke

"Na njegovu žalost, sada smo imali dvije verzije istog dijela filma, jednu u kojoj je bila njegova Nessie, a drugu bez. To je nemoguće. Ubrzo nakon toga netko je drugi na internetu pronašao sliku pleziosaura koja točno odgovara izgledu, boji i obliku stvorenja u Mavorovu filmu. Jednostavno, Mavor je na svoju sekvencu snimanja dronom postavio snimku ove 'Nessie'. Misterija oko ovog videa riješena je za manje od dvadeset četiri sata", objasnio je Feltham.

"Da Mavor nije koristio isti kratki isječak na početku svog videa, možda bi dobio malo više vremena u središtu pozornosti kao čovjek koji je snimio Nessie dok je bio na izletu kanuom vikendom; vjerojatno se sad lupa po čelu. Trebalo bi nam malo više vremena za rješavanje, ali bi na kraju (opet) bilo otkriveno. Istražitelji ovog misterija prilično su učinkoviti kad namirišu prevaru", rekao je Feltham za Lad Bible. 

Feltham je krenuo u potragu za čudovištem iz Loch Nessa s 27 godina, kad je prodao kuću i dao otkaz na poslu. 

Znanstvenici: Nessie bi mogla biti divovska jegulja 

>> Znanstvenici napokon saznali što je zapravo čudovište iz Loch Nessa?

"Nikada nisam požalio zbog te odluke ni jednog trena. Svaki dan mogao bih donijeti posljednji dio slagalice i identificirati ono što ljudi tvrde da su vidjeli, to je uzbudljivo", smatra Feltham. No Mavorova snimka ga očito nije uvjerila. 

Zanimljivo, znanstvenici s Novog Zelanda su 2019. proveli DNA analizu uzoraka vode iz Loch Nessa i zaključili da bi mitsko čudovište moglo biti - divovska jegulja. 

"U našim podacima o sekvenci DNA iz okoliša ne možemo pronaći nikakve dokaze o stvorenju koje je s tim povezano. Tako da, nažalost, mislim da ideja o plesiosaurima ne stoji na temelju podataka do kojih smo došli", rekao je 2019. genetičar Neil Gemmell sa Sveučilišta Otago, objašnjavajući da nisu pronašli nikakav reptilski DNA - ali su našli DNA jegulje. 

"Postoji vrlo značajna količina DNA jegulje (u uzorcima iz Loch Nessa). Jegulje su vrlo brojne u Loch Nessu, a DNA jegulje nalazi se na gotovo svakom uzorkovanom mjestu - ima ih puno. Dakle - jesu li to divovske jegulje? Pa, naši podaci ne otkrivaju njihovu veličinu, ali sama količina materijala govori da ne možemo zanemariti mogućnost da u Loch Nessu postoje divovske jegulje", zaključio je Gemmell.