KRVAVA GODINA U TURSKOJ Skoro niti jedan mjesec nije prošao bez terorističkih napada

Foto: FAH

TURSKA je ostavila jednu od najtragičnijih godina iza sebe, u kojoj niti novogodišnja noć nije prošla bez incidenata. Sat vremena nakon ponoći, napadač je otvorio paljbu u noćnom klubu u kojoj je život izgubilo najmanje 39 osoba.

Taj je napad posljednji u valu napada koji su odnijeli brojne živote u Turskoj prošle godine.

Donosimo popis svih najvećih napada do kojih je došlo prošle godine:

20. prosinca: Ubojstvo ruskog diplomata

Uz povike: “Ne zaboravite Alep!” u galeriji umjetnosti na otvorenju izložbe ubijen je ruski ambasador Andrey Karlov. Turski i Ruski predsjednik su nazvali napad provokativnim terorističkim činom.

Napadač, policajac Mevlut Mers Altintas je ubijen u policijskoj akciji nakon napada na ambasadora.

17. prosinca: Napad na vojnike u Kayseriju

U eksploziji autobombe ubijeno je 13 osoba, dok ih je 55 ranjeno. DO eksplozije je došlo blizu Sveučilišta Erciyes.

10. prosinca: Dvije bombe u Istanbulu


Kurdska militantna skupina je preuzela odgovornost za ovaj napada u kom su ubijene 44 osobe, dok ih je 155 ranjeno.

Dvije eksplozije, jedan veća a potom jedna manja su se dogodile ispred Besiktas Vodafone Arene.

4. studenog: Bombe u Diyarbakiru

Autobomba ispred policijske postaje je ubila 7 civila i 2 policajca, te je ranjeno preko 100 ljudi. Odgovornost je preuzeo ISIS.

9. listopada: Autobomba blizu Iračke granice


Oko 80 kilometara od Tursko - Iračke granice aktivirana je autobomba koja je ubila 18 osoba. od čega 8 civila i 10 vojnika. PKK je preuzela odgovornost za napad, dok je SAD napad oštro osudio.

12. rujna: Autobomba blizu vladinog ureda

Kurdski militanti su aktivirali autobombu blizu vladinog ureda u gradu Van, koja je ranila 50 osoba. Do napada je došlo dan nakon što su gradonačelnici u kurdskim općinama maknuti s dužnosti.

21. kolovoza: Krvavo vjenčanje

Bombaš samoubojica je aktivirao bombu na vjenčanju u Gantziepu , pri čemu su ubijene najmanje 53 osobe, od čega su 22 bili djeca. Oko 100 osoba je ranjeno, te je Erdogan za napad optužio ISIS.

18. kolovoza: Tri bombe na istoku

Tri bombaška napada koja su za metu imala turske snage sigurnosti su ubile 12 osoba i ranile još 300. Turski službenici su za sva tri napada okrivili PKK.

15. srpnja: Neuspjeli puč

Neuspjeli puč je u Turskoj iza sebe ostavio 290 ubijenih i preko 1400 ranjenih osoba. Iza kaotične noći puča prepune nasilja nastavila su se uhićenja koja se broje u desetinama tisuća.

28. lipnja: Napad u zračnoj luci Ataturk

Trojica počinitelja su ubila 36 osoba i ranila barem još 147 osoba u pucnjavi i bombaškom napadu u zračnoj luci. Turske vlasti su okrivile ISIS.

8. lipnja: Autobomba u Midyatu

Tri osobe su ranjene u eksploziji autobombe u gradu Midyat, što je bila druga takva eksplozija u dva dana.

7. lipnja: 11 ubijenih u Istanbulu

Autobomba je ubila 11 osoba u Istanbulu za vrijeme jutarnje gužve, od čega je bilo 7 policajaca i 4 civila, dok je ranjeno 36 osoba. Meta napada je bio policijski bus.

31. ožujka: Ubijeno 7 policajaca

Autobomba pokraj autobusne stanice je ubila 7 policajaca i ranila još 27 osoba. Bomba je aktivirana dok je pokraj nje prolazilo policijsko vozilo.

19. ožujka: Ubijena 4 stranca

Bombaš samoubojica je aktivirao bombu u prepunoj turističkoj četvrti, u središnjem Istanbulu, pri čemu su ubili 4 osobe, dok ih je 36 ranjeno. Jedan ubijeni je bio Izraelac, dvoje ih je imalo izraelsko i američko državljanstvo, dok je jedan bio Iranac.

13. ožujka: Eksplozija u Ankari

Autobomba je eksplodirala na trgu u Ankari i pritom odnijela 37 života.

17. veljače: Eksplozija uništila vozila vojske


Eksplozija kojoj su meta bila vozila vojske je odnijela 29 života, te je ranila 61 osobu. Sve žrtve osim jedne osobe su bili pripadnici sigurnosnih snaga.

12. siječnja: Napad kod turističkih atrakcija

U eksploziji bombaša samoubojice ubijeno je 13 osoba, dok su njih 8 bili Njemački državljani. Ovaj napada je bio prvi u nizu brojnih napada koji su donijeli veliku štetu Turskoj industriji turizma.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.