Kujundžić o izdavanju lijeka za djecu iz Klaićeve: "Odluka početkom sljedećeg tjedna"

Foto: FaH

MINISTAR zdravstva Milan Kujundžić novinarima je prije sjednice vlade prokomentirao proceduru povjerenstva koje odlučuje o odobrenju lijeka za djecu iz Klaićeve bolnice.


Ministar je ustvrdio kako lijek nije sporan te kako se digla prevelika prašina u javnosti jer se nije dalo dovoljno detalja o samom lijeku.

"Lijek nije sporan, radi se o poštivanju procedure. Mislim da se digla prevelika prašina u javnosti i sami smo za to krivi jer nismo dovoljno objasnili sve o lijeku. Radi se o lijeku koji se daje individualno i koji cilja stanice raka. Kod ovog lijeka 5 do 25 dana razlike ništa ne znači, ništa nije izgubljeno", poručio je ministar i pojasnio kako povjerenstvo razmatra slučaj svakog djeteta pojedinačno.

"Medicina je preozbiljna da bi se igralo emocijama, ali medicina ima svoja pravila koja ako se preskoče dolazi do velikih posljedica", poručio je ministar.

Zaključak usvojen na sjednici vlade

Na sjednici vlade je usvojen zaključak o nabavci lijeka za djecu iz Klaićeve.

"Želimo pokazati empatiju i solidarnost te maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece. Zadužit ćemo Ministarstvo zdravstva da s Povjerenstvom razmotri sve okolnosti o opravdanosti primjene lijeka koji je još uvijek u fazi rane primjene", rekao je premijer i prepustio riječ ministru Kujundžiću.


Ministar Kujundžić je izjavio kako će odluka o lijeku biti dostupna sljedećeg tjedna te kako će se nakon toga razgovarati s vladom o modelu financiranja nabavke lijeka.

"Riječ je o monoklonskom protutijelu koje može ponekad u određenim ciljanim slučajevima pomoći. Nijednoga trenutka nije bilo upitno da će lijek biti dostupan tamo gdje je medicinski indiciran. S obzirom da je lijek odobren tek prije šest tjedana, povjerenstvo je zauzelo stav da im treba još nekoliko dana kako bi prikupili informacije iz centara koji imaju iskustva o tom lijeku. Taj lijek može imati vrlo ozbilje posljedice, povjerenstvo vrlo užurbano radi. Početkom sljedećeg tjedna imat ćemo mišljenje kod koje djece bi lijek bio opravdan, a da je pritom rizik prihvatljiv. Tada ćemo prema vladi uputiti zahtjev za financijski model kako bi lijek bio nabavlejn potrebitima", rekao je Kujundžić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.