Kulturni rat u Italiji oko školskih jaslica. "Desničari bi poslali Isusa u Albaniju"

Foto: EPA

Talijanska vladajuća stranka identificirala je novo bojno polje u svom ratu za zaštitu "kulturnih korijena" zemlje: školske jaslice. Nacrt zakona koji je jučer predložila stranka Braća Italije (FdI) nastoji suzbiti škole koje održavaju opće proslave u blagdanskoj sezoni zbog sve veće raznolikosti talijanskih učionica.

"Već nekoliko godina svjedočimo neprihvatljivim i neugodnim odlukama nekih škola koje zabranjuju jaslice ili mijenjaju duboku bit Božića pretvarajući ga u nevjerojatne zimske svečanosti kako ne bi uvrijedile vjernike drugih religija", rekla je Lavinia Mennuni, senatorica i prva potpisnica prijedloga zakona.

Prema stranci, koju vodi premijerka Giorgia Meloni, novi zakon je "apsolutno neophodan za očuvanje i zaštitu talijanskih kulturnih korijena, čiji su primjer jaslice". Ako se novi zakon usvoji, to bi značilo da će se ravnatelji koji nastave uklanjati jaslice suočiti s disciplinskim mjerama.

Talijanska premijerka često govori o vjeri i identitetu

Prijedlog su odmah napale oporbene stranke, koje su ga opisale kao još jedan pokušaj vladajuće stranke da iskoristi vjeru u političke svrhe. "Točno kao švicarski sat, tijekom Božića vraćaju se desničarski prijedlozi za očuvanje talijanske kršćanske tradicije", kazao je Riccardo Magi, tajnik ljevičarske stranke Više Europe.

"Ovo je ista desnica, koju vodi Giorgia Meloni, zbog koje bi danas Sveta obitelj bježeći od progona vjerojatno završila u pritvorskom centru, možda u Albaniji, čekajući da sazna od nekog suca u Italiji jesu li dostojni kročiti nogom na talijanski teritorij", dodao je, aludirajući na vladin antiimigrantski program.

Talijanska vlada objavila je ove godine plan za smještaj do 3000 tražitelja azila u Albaniji dok čekaju da se njihovi zahtjevi obrade. Magi je poručio da je nepovezanost između ovakve politike i predloženog zakona o jaslicama puna "licemjerja, koje graniči s bogohuljenjem". 

Kritizirao je vladu zbog "čuvanja vjerskih simbola kao da su aspekti folklora i otežavanja spašavanja onih koji riskiraju svoje živote na moru". Uspon talijanske premijerke obilježen je čestim spominjanjem vjere i kršćanskog identiteta, piše Guardian.

"Apsolutno je neprihvatljivo pretvaranje Božića u zimski festival"

Obraćajući se pristašama tijekom kampanje 2019. kazala je: "Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka. To mi nitko neće oduzeti." Ovo nije prvi put da je njezina stranka predložila zakon usmjeren na zaštitu katoličke vjere.

Prošlog ljeta, FdI je pripremio nacrt zakona koji je namjeravao zabraniti muslimanske molitvene prostore izvan džamija, kako bi se onemogućilo korištenje garaža i industrijskih skladišta kao džamija. Predloženi zakon o jaslicama žali se na "apsolutno neprihvatljivu" odluku nekih škola da Božić preoblikuju u zimski festival.

To je, tvrdi se, dovelo do "festivala lišenog bilo kakvog povijesnog i kulturnog komemorativnog konteksta koji se odnosi na talijansku naciju i koji je, bez ikakvog etičkog sadržaja, predodređen da poprimi čisto hedonističko-konzumerističku konotaciju".

"Dopuštanje transformacije svetih kršćanskih svečanosti u drugu anonimnu vrstu proslave predstavljalo bi diskriminaciju učenika i njihovih obitelji koje prakticiraju većinsku vjeru", zaključila je Mennuni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.