Kurdi u Siriji uhvatili džihadista povezanog s napadom na blizance 2001.

Foto: Hina/EPA

SIRIJSKE demokratske snage (SDF), savez pretežno kurdskih pobunjenika koji se uz podršku SAD-a bore protiv Islamske države, uhvatio je džihadista za kojeg se vjeruje da je povezan s terorističkim napadom na tornjeve blizance u New Yorku 11. rujna 2001.
 
"Možemo potvrditi da je Mohamed Hajdar Zamar, njemački državljanin rođen u Siriji, uhvaćen prije više od mjesec dana od strane naših partnera iz SDF-a u sklopu njihovih kontinuiranih operacija koje imaju za cilj poraziti ISIS unutar Sirije", rekao je glasnogovornik Pentagona Eric Pahon za CNN. 
 
Vrbovao je teroriste za 9/11 u Hamburgu
 
“Zamir je uhvaćen za vrijeme unilateralne operacije koju su vršile Sirijske demokratske snage. Surađujemo s našim partnerima iz SDF-a kako bi došli do dodatnih detalja”, objasnio je Pahon, dodavši da je njegovo hvatanje “snažan podsjetnik prijetnje koju predstavljaju ISIS i njegove mreže stranih terorističkih boraca”.
 
Američke vlasti vjeruju da je upravo Zamir vrbovao neke od počinitelja terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001., uključujući glavnog otmičara aviona Mohameda Atu. Prema Izvještaju komisije za 9/11, koji je američka vlada naručila nakon napada, Zamar se hvalio da je on imao presudni utjecaj na tzv. Hamburšku grupu, kojoj je pripadao i Ata.
 
Izručen i osuđen u Siriji pa pušten na početku rata
 
Zamar je uhićen u Maroku u prosincu 2001. i poslan u Siriju, gdje je osuđen zbog pripadnosti Muslimanskom bratstvu. Posebno je zanimljivo da je pušten iz zatvora, zajedno s velikim brojem drugih radikalnih islamista, neposredno nakon početka ustanka u toj zemlji 2011. Ovu činjenicu neki analitičari interpretiraju kao potvrdu da je režim Bašara al-Asada namjerno pustio islamiste iz zatvora kako bi oni radikalizirali sirijski ustanak, a režim zauzvrat dobio opravdanje da se, gušeći ustanak, ustvari bori protiv islamističkih terorista. 
 
General Joseph Votel, čelnik američkog središnjeg zapovjedništva koje nadgleda američke snage u regiji, rekao je američkom Kongresu prošlog mjeseca da SDF trenutno drži oko 400 zarobljenih stranih terorista. “Surađujemo sa svojim partnerima u vladi da ih vratimo u njihove zemlje kako bi im se moglo suditi u skladu s njihovim zakonima”, rekao je Votel, ali i dodao da SAD “radi na poboljšanju kapaciteta Sirijskih demokratskih snaga” da zadrži ove strane militante na dugi rok u slučaju da neke od njih njihove države ne prihvate natrag.

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.