Licemjerje na HTV-u: Pročitajte izvještaj Stipićeve radne skupine o Hloverkinoj strahovladi

"NE POSTOJE činjenice na temelju kojih se može zaključiti da postoji bilo kakav napredak i da se 'puno radi na unutarnjoj organizaciji i unaprjeđenju profesionalnih standarda'. Naprotiv, nered i neprofesionalizam u organizaciji i emitiranju programa u posljednje je dvije godine sve veći i dosegnuo je zabrinjavajuće razmjere. Ne postoji precizna shema ustroja IP-a, s jasno definiranim obvezama i ovlastima pojedinaca i organizacijskih jedinica. Također, ne postoji nikakva sustavna i profesionalna kadrovska politika, koja bi omogućila uobičajenu i postepenu generacijsku smjenu novinara i urednika u IP-u - uz istu ili veću profesionalnu razinu", početak je katastrofalno lošeg izvještaja o stanju u Informativnom programu HTV-a pod uredničkom palicom Hloverke Novak Srzić u razdoblju od 14. listopada 2008. do 31. prosinca 2009. godine.

Radi se o izvještaju peteročlanog Povjerenstva za utvrđivanje činjeničnog stanja u IP-u koje je sastavio upravo ravnatelja HTV-a Mislav Stipić - čovjek koji je prije par dana Hloverki Novak Srzić omogućio imenovanje u direktoricu programa HTV-a, osobu koja će u izbornoj godini krojiti jesensku shemu HTV-a. Cijeli izvještaj možete skinuti ovdje (.pdf)

U izvještaju se može pročitati kako se važne političke teme dodjeljuju novinarima koji "zbog 'bliskosti' s urednicima unaprijed znaju kakva mora biti 'intonacija' priloga, ili pak mlađim, 'mekšim' novinarima koje se, katkad i prije događaja, može uvjeriti kako prilog mora izgledati i kakva mora biti njegova poruka javnosti". Porazno je i što je Povjerenstvo utvrdilo da je jedan od najvećih Hloverkinih grijeha žutilo. U izvještaju se zaključuje da se u Hloverkino doba nije znalo što koji novinar i urednik zapravo treba raditi, a zamjera joj se i katastrofalno loš odabir suradnika. Primjećuje se i da Hloverka govori neistinu kada tvrdi u svom izvješću da je dijelu novinara koji su trpili nepravde u IP-u poboljšala plaće. Povjerenstvo ističe kako "glavna urednica i bivši glavni ravnatelj nisu napravili nijedan korak kako bi ispravili nepravde u plaćama".

"Niz primjera dokazuje da je urednica samo 'kupovala' neke pojedince. Davala je visoke koeficijente 'poslušnim' ljudima koji to objektivno nisu zaslužili, a oni 'neposlušni' nisu dobili ništa. Učinila je samo to da je na stare i velike nepravde nadodala nove i još veće", ističe se. U dijelu koji opisuje strukture redakcije zaključuje se kako je Hloverka potpuno izbacila novinarske sektore i dopustila "svaštarenje" pa se taj izvještaj može čitati i kao sustavno uništavanje Informativnog programa HTV-a od strane Hloverke Novak Srzić.

Sukus svega je zaključak Povjerenstva kako "angažman urednika i novinara nikad nije bio manji, zaposleni su demotivirani, podcijenjeni, posramljeni, kontrolirani, ucijenjeni i profesionalno dezorijentirani".

Analizirali istinitost tvrdnji Hloverkinog izvještaja o napretku u IP-u

Naime, potaknuti ogromnim nezadovoljstvom koje je zavladalo Informativnim programom HTV-a od postavljanja Hloverke za njegovu glavnu urednicu, velikim padom gledanosti, kaosom koji je zavladao u IP-u HTV-a, dio Programskog vijeća, točnije Marina Škrabalo, Sanja Modrić i Hašim Bahtijari, zatražio je od rukovodstva izvješće o stanju u IP-u. "Istina je da smo zatražili izradu izvješća o stanju u IP-u. Uvjet je bio da ga izrade novinari HTV-a. Ističem pritom da su dvoje ljudi iz Povjerenstva novinari i pravnici", kazala je za Index bivša članica Programskog vijeća Marina Škarablo koja je zbog imenovanja Hloverke za direktoricu programa, zajedno sa Sanjom Modrić i Damirom Grubišom, dala ostavku.

Škrabalo je potvrdila da se radi o iznimno lošem izvještaju o stanju u Informativnom programu s čijom se predajom maksimalno otezalo. Izvještaj Povjerenstva, koji zorno i konkretno prikazuje stanje u Informativnom programu HTV-a, trebao je biti podloga za izradu godišnjeg izvještaja o radu Programskog vijeća za Sabor. Povjerenstvo od pet članova sastavio je ravnatelj HTV-a Mislav Stipić, a u zadatak su dobili analizirati istinitost tvrdnji iz izvještaj o stanju u IP-u koji je Hloverka mjesec dana ranije sama sastavila i 30. listopada 2009. predala članovima Programskog vijeća.

"Istraživačko novinarstvo na HTV-u nikad se nije poticalo"

Svoj je vrlo kratak izvještaj koji se sastojao od tek dvije stranice znakovito nazvala "Izvješće o napretku u IP-u". U njemu je odmah na početku navela kako se u razdoblju od 14. listopada 2008. do 31. prosinca 2009. "puno radilo, i još se radi, na unutarnjoj organizaciji HTV-ovog Informativnog programa te se svakodnevno nastojalo unaprijediti profesionalne standarde". "Napredak je vidljiv", piše Hlo u svome izvješću te, među svim ostalim, navodi kako se u IP-u "poticalo, i potiče se, istraživačko novinarstvo, čega su rezultat otkrivene afere u HŽ-u i HEP-u".


Peteročlana Stipićeva skupina, međutim, nije baš dijelila mišljenje Hloverke Novak Srzić. Upravo suprotno, u izvješću o stanju u IP-u na kojem su radili od kraja studenog i tijekom prosinca 2009., stoji kako se "istraživačko novinarstvo u IP-u nikad nije poticalo, niti su za njega ikad stvoreni materijalni i kadrovski preduvjeti, što najbolje dokazuje i činjenica koliko je mala citiranost HTV-a u drugim medijima". U praksi su postojali samo počeci istraživačkog novinarstva, ocijenilo je Povjerenstvo, "sve dok ih glavna urednica nije 'ugušila'".



"Katkad postoje i elementi istraživačkog novinarstva, i to u rijetkim situacijama kada Dnevnik ili Vijesti prvi u državi objave neku informaciju. U Dnevniku katkad ima priloga koji se čine kao da su produkt istraživačkog novinarstva. No, ti se prilozi emitiraju u isto vrijeme kada ih objavljuju i drugi mediji. To upućuje na činjenicu da se zapravo nije radilo o pravom istraživačkom novinarstvu, nego je novinaru ili uredniku IP-a neki službeni izvor te povjerljive informacije dostavio istodobno kada i ostalim medijima zato što je to odgovaralo određenim centrima moći u državi. Dakle, riječ je o tzv. spinu", ulomak je iz dijela izvještaja koji govori o "istraživačkom novinarstvu" na HTV-u.

Zaposlenici su posramljeni, kontrolirani i ucijenjeni

Kako su u dopisu ravnatelju i naveli, izvještaj je "rezultat intenzivnog prikupljanja informacija i mnogih razgovora s brojnim zaposlenicima iz različitih dijelova Informativnog programa HTV-a, te osobnih iskustava i saznanja članova Povjerenstva". U izvještaju na 13 stranica, koji je ravnateljstvu predan 4. siječnja ove godine, analizira se točka po točka ranijeg Hloverkinog izvještaja.


Usprkos izvještaju u kojem nema ama baš nijedne svijetle točke ni pozitivne riječi za bivšu glavnu urednicu Informativnog programa, ravnatelj HTV-a Mislav Stipić upravo Hloverku predlaže za mjesto jedne od dviju glavnih uredničkih pozicija na HTV-u, a Programsko vijeće koje ju je 19. siječnja ove godine na osnovi izvješća Stipićevog Povjerenstva smijenilo, izglasava je za direktoricu programa HTV-a.

"Izvještaj je trebao posužiti kao osnovica za godišnji izvještaj o radu Programskog vijeća za Hrvatski sabor. U to je vrijeme pokrenuto nekoliko inicijativa za smjenu Hloverke Novak Srzić, a među njima i ona Blage Markote. Njegova fotelja se tada već klimala pa ni njegova inicijativa nije shvaćena ozbiljno, a zatim je i smijenjen. Događale su se tada čudne stvari, koje su rezultirale ovim od prije par dana", kazao je za Index programski vijećnik Hašim Bahtijari ističući kako su se navodi izneseni u izvješću Povjerenstva poklapali s kritikama Vijeća na račun stanja u Informativnom programu koje je ocijenjeno iznimno lošim.

Stipićev "link" s Vladom Jadranke Kosor

Kao jedan od glavnih Stipićevih motiva za taj potez vidi se u njegovoj povezanosti s ministrom gospodarstva Đurom Popijačom, inače bivšim predsjednikom Programskog vijeća HRT-a, ali i bivšim šefom HUP-a. U vrijeme dok je Popijač bio na čelu HUP-a Stipić je bio voditelj pravnog tima u istoj Udruzi.

Zato među ostalim oporba, Hrvatsko novinarsko društvo, Kuća za ljudska prava i ostale nevladine organizacije, ali i brojni zaposlenici HTV-a s pravom dižu buku oko imenovanja Hloverke za direktoricu programa ističući kako se javni servis pretvara u Vladin servis, odnosno u dirigiranu državnu televeziju pod kontrolom Vlade, te da je "stanje na HRT-u izmaklo zdravom razumu". Traže raspuštanje Programskog vijeća upozoravajući kako je nepojmljivo da osoba koja je tek nedavno zbog svoje neprofesionalnosti smijenjena s jedne uredničke pozicije biva unaprijeđena na još odgovorniju funkciju.

Sam Stipić nam se do objavljivanja ovog teksta nije javljao na telefon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.