KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Liječnica iz Čakovca: Čovjek je slavio rođendan, 4 dana kasnije je umro od korone

DANAS u Hrvatskoj imamo rekordan broj novozaraženih. Rekord je zabilježila Međimurska županija s 273 slučaja zaraze koronavirusom, a idući tjedan počinju s antigenskim testovima. U protekla 24 sata testirano je 557 osoba, što je dosad najviše testiranja u jednom danu, a od testiranih je svaka druga osoba bila pozitivna.

Međimurska županija uvela je nove strože mjere pa očekuju smanjenje broja zaraženih.

Liječnica iz Čakovca: Situacija je ozbiljna

U čakovečkoj bolnici je trenutno 98 pacijenata s koronavirusom, a među medicinskim osobljem je zaraženo 24 ljudi. Zbog toga im sutra stiže u pomoć 11 medicinskih sestara iz drugih bolnica.

Liječnica Renata Čulinović-Čaić rekla je, gostujući u RTL-u Danas, kako je situacija ozbiljna.

''Situacija je ozbiljna jer mi pratimo u zadnja dva tjedna stopostotni porast broja pozitivnih pacijenata. Svaki dan u bolnicu primamo više pacijenata nego što ih otpuštamo, a problem je tim veći što primamo teške oblike bolesti i što dolazi sve više mlađih pacijenata koji zahtijevaju dugotrajno liječenje'', rekla je liječnica.

Dodala je kako su liječničke udruge na razini države prije 16 dana uputile dopis vladi i javnosti, a prije dva dana su i lokalne udruge uputile i apel međimurskoj javnosti u kojima se traži da se striktno poštuju ranije predložene mjere, kao i stroga kontrola mjera. 

Zalaže se za strože mjere: Ako bude trebalo i kažnjavati zbog nenošenja maski

Zalaže se i za uvođenje strožih mjera.

"Po potrebi, ako bude ozbiljna situacija, zalažemo se i za kažnjavanje zbog nenošenja maski. Treba organizirati rad od kuće svima za koje je to moguće, srednjoškolcima online nastavu, kontrolu u  trgovačkim centrima, u dućane postaviti zaštitare koji će brojati koliko kupaca ima, ograničenje obiteljskih okupljanja. Evo neki dan je jedan stariji gospodin imao okupljanje za rođendan, a četiri dana nakon toga je bio mrtav", rekla je Čulinović-Čaić.

Ugostiteljski objekti u Međimurskoj županiji od ponedjeljka, 16. studenoga, radit će do 22 sata, a na javnim događajima i skupovima od tog će dana moći biti najviše 20 osoba, osim kada se u njima održavaju svadbene svečanosti, a tada se zatvaraju u 24 sata.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.