Liječnica iz Siska: Ovdje je kaotično, a sad nam prijeti i epidemiološka bomba

Foto: Boris Ščitar/Pixsell

SITUACIJA u sisačkoj Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić je kaotična, rekla nam je liječnica dr. Ivana Šmit, ujedno i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

"Nakon svakog novog potresa se pitamo hoće li zgrada ostati u komadu"

"Dižemo šatore za smještaj pacijenata dok se ne vidi gdje će se moći formirati odjeli interne, kardiologije i intenzivne, koji su sad neupotrebljivi. Zgrada Stare interne je urušena, tako da tamo ne možemo smještati pacijente. Ne znam je li itko procijenio statiku, navodno je Kirurgija dobila certifikat, no mnogo medicinskog osoblja se boji ući u nju jer se u potresu dio te zgrade odvojio od ostatka i kasnije se naslonio na novu zgradu. Iako nam dolje funkcioniraju Radiologija i Hitni prijem, svaki novi potres nas dovodi u pitanje hoće li ta zgrada izdržati, hoće li ostati u komadu. Situacija je dosta napeta i ostaje nam upitnik zašto nas ne premjeste u zgradu novog paviljona koji ima sve, odnosno ima barem na prva dva kata kompletnu infrastrukturu", kazala je za Index dr. Šmit.

Navodi kako bi zgradu novog paviljona trebalo što prije omogućiti za otvaranje.

"U novoj bi se zgradi svi osjećali sigurno"

"To je zgrada građena u 21. stoljeću i ima certifikat da je otporna na potrese i u njoj bi se svi osjećali sigurno. Osoblje sisačke bolnice apelira na sve institucije da se osposobi novi paviljon. U 21. stoljeću smještati ljude u šatore nije humano ni primjereno, tamo stavljamo akutno bolesne jer ne možemo sve slati prema Zagrebu kojem smo već poslali 100 naših pacijenata. Moramo osposobiti dio bolnice za funkcioniranje i bilo bi najbolje da to bude u tom novom paviljonu, a čujemo kako za njegovo otvaranje nedostaje samo par administrativnih zahvata", kazala nam je dr. Šmit.

Navodi i kako bi se uskoro mogla dogoditi epidemiološka bomba u tim šatorima jer nisu prikladni za odvajanje covid-pozitivnih od covid-negativnih pacijenata.

"Pored svega ovog, da još imamo i epidemiološku katastrofu, to nam zaista ne treba", rekla je dr. Šmit.

Nazvali smo i zamjenika ravnatelja sisačke bolnice Marina Repustića koji nam je rekao da prvo moraju dobiti uporabnu dozvolu za otvaranje paviljona te da on još nije dovršen.

Zamjenik ravnatelja bolnice rekao nam je što je sve neupotrebljivo

"Trebaju se postaviti vrata, to su vam sve goli zidovi i podovi, trebamo i certifikat za grijanje i ta zgrada još nema uporabnu dozvolu. Njeno otvaranje je predviđeno za svibanj, a već u ponedjeljak radnici nastavljaju normalno raditi na njoj. To bi bilo super da tu zgradu sad možemo otvoriti, no to ne ide tako brzo", rekao nam je Repustić.

Dosta su pacijenata prebacili u Zagreb, a pred bolnicom su postavili tri šatora, jedan za covid-pacijente, dva za sve ostale.

"Kardiologije i Stare interne više nema, to je neupotrebljivo i prazno. Odjel ginekologije je upotrebljiv, kao i Kirurgija, ali je sve popucalo i moraju se sanirati te sitne pukotine i sve skupa očistiti. Nova interna će biti eventualno upotrebljiva nakon detaljnog statističkog pregleda, tako i zgrada u Petrinji. Pedijatrija nam ovaj tren nije upotrebljiva, no ni nemamo pedijatrijskih pacijenata, možda će biti upotrebljiva nakon detaljnog statičkog pregleda. Što se tiče Opće interne, zasad ne znamo gdje će biti", rekao nam je Repustić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.