HOROR U BOLNICAMA

Liječnica objasnila zašto vežu žene u bolnici

Foto: 123rf, RODA

U VIŠE od 400 svjedočanstva žene iz cijele Hrvatske posljednjih su par dana opisale mučna iskustva koja su doživjele prilikom poroda ili kiretaže (uklanjanje ploda). Većina ih navodi da nisu dobile anesteziju, a mnoge od njih su prozvale liječnike za neprofesionalan i drzak odnos prema njima tijekom najranjivijeg mogućeg trenutka, kad se nisu u stanju izboriti za sebe.

Za nedobivanje anestezije kriv je, kako tvrde liječnici, kroničan nedostatak anesteziologa. No, kako riješiti onaj drugi problem - koji je ženama još i veći - a to je odnos prema pacijenticama.

Anesteziologinja te ujedno predsjednica HUBOL-a (Hrvatske udruge bolničkih liječnika) dr. Ada Barić Grgurević rekla je da su sva ova svjedočanstva žena znak da se u bolnicama očito događaju takve stvari.

"S jedne strane mi je izuzetno žao kao ženi, liječniku, majci, da su žene tijekom najtežih trenutaka morale proživjeti stvari koje su navele u pismima i silno bih željela da se više ne dogodi nijedan takav slučaj. S druge strane, ovo je znak da se to očito događalo i da imamo problem i da ga moramo rješavati. Očito je da definitivno postoji problem u komunikaciji. Svi pacijenti bi htjeli imati vremena za razgovor s liječnikom, ali to često nije moguće jer ne možemo sa svakim provesti po pola sata. Jako nas je malo, radi se na par radilišta paralelno. Tu se javlja nezadovoljstvo i liječnika i pacijenata", rekla je za Index dr. Barić Grgurević.

Hrvatskoj fali 100 anesteziologa

No, iako kaže da nemaju dovoljno vremena provesti ga s pacijentima, svi se navodi moraju potruditi da im komunikacija bude bolja. Pacijenti trebaju pitati što ih zanima, a na liječnicima je da im daju objašnjenje.

"Ako postoje opravdane sumnje da se ženama namjerno nanosila bol, onda inspekcija treba provesti nadzor i ako se ustvrdi pogreška, onda ti liječnici trebaju biti sankcionirani. Nismo za medijske hajke i blaćenje prije dokaza da se nešto zaista dogodilo", rekla je dr. Barić Grgurević.

Dodala je i kako Hrvatskoj nedostaje minimalno 100 anesteziologa, a osim njih nedostaje veliki broj ginekologa. Tvrdi da država mora početi ulagati u liječnike i napraviti akcijski plan za bolje zdravstvo da bi i liječnici kvalitetnije i bolje obavljali svoj posao te da pacijenti imaju bolju skrb.

"Šefica iz sisačke bolnice otišla je u Švedsku s 55 godina"

A da kronično nedostaje anesteziologa za Index je potvrdio i ginekolog Miroslav Dubovečak koji je dugo godina radio u sisačkoj općoj bolnici. Kaže kako su za vrijeme dok je tamo radio oni imali obavezu davanja anestezije ženama tijekom kiretaže.

"Mi smo davali opću anesteziju ženama. Kad sam tek počeo raditi to nije bilo tako, no onda smo to uveli jer žene proživljavaju najveću bol i ona im se treba olakšati, a duboko sam uvjeren da i ostali daju. No problem je pogotovo u manjim bolnicama, gdje nemaju anesteziologe i onda pacijentice ne mogu dobiti anesteziju. U danim okolnostima pokušavamo dati najbolje, s ovoliko novca u zdravstvu koliko imamo, a kupujemo i lijekove i sve uređaje na stranom tržištu, plaćamo po cijenama kao Amerikanci i Nijemci, a država smo koja nije ekonomski jaka. Nedostaje nam veliki broj liječnika, pogotovo anesteziologa. I šefica anesteziologa iz Siska je s 55 godina života otišla raditi u Švedsku. U EU je velika potreba za anesteziolozima i često odmah dobivaju i šefovske pozicije", rekao nam je dr. Dubovečak.

No, osim nedostatka anesteziologa jedan od najvećih problema, a što su i žene opisale u svjedočanstvima je odnos liječnika prema njima tijekom kiretaže ili poroda.

"Liječnici trebaju pokazivati empatiju, a to ne rade svi"

Dr. Vikica Krolo, savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore, za Index je rekla da su ginekolozi većinom muškarci te da dobar dio njih istupanjem u medijima ne pokazuje empatiju prema pacijenticama.

"Ja kao liječnica, majka troje djece i žena imam potpuno drugi osjećaj prema trudnicama i rodiljama. Prema njima treba ekstremno više empatije i suosjećanja pokazati. Ima ljudi s većim i manjim pragom boli, no ova kategorija pacijenata je posebno osjetljiva. Njima se tijekom svakog zahvata treba detaljno objasniti, za to morate imati vremena.

Treba im lijepo objasniti što će im se raditi. Recimo, kad žene kažu 'Mene su vezali', pa nitko vas ne veže iz hira. Vežu im noge ako im se radi kiretaža kako se ne bi pomaknule tijekom zahvata ako nisu pod općom anestezijom, jer bi se ozlijedile. To se radi zbog njihove sigurnosti. Ako im dajete lokalnu anesteziju, onda ih upozorite možda ćete nešto osjetiti, stvar je komunikacije, moramo imati vremena i volje za razgovor s pacijenticama", navodi dr. Krolo.

Kaže kako će HLK povodom ovakvih događanja provoditi edukacije liječnika o komunikaciji i to na terenu.

"Temelj svega je komunikacija. O njoj se ranije na studiju medicine uopće nije učilo, no sad se sve više uvodi na fakultete. To je jako važno, nekad se o tome nije vodila briga, danas zastupamo suradnički pristup, pacijent mora biti sa svime upoznat. Sad je to moderniji pristup suradnje, stariji način pristupa je bio taj da liječnik sve zna, a da mu pacijent mora vjerovati. Takav pristup smo prerasli, sad imamo educiranije pacijente", rekla je za Index dr. Krolo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.