Foto: 123RF, Goran Jakuš/Pixsell
NAKON smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane, navodno uzrokovane salmonelom, ta se bakterija više puta spominjala na naslovnicama medija u vezi s različitim proizvodima. Otkrivena je u jajima, u ćevapima, u piletini u raznim trgovačkim lancima.
Od nekih stručnjaka čuli smo da su mnogi životinjski proizvodi kontaminirani određenim količinama salmonele te da to ne znači nužno da će se osoba zaraziti ako ih jede. Koje su količine prihvatljive?
Infektivna doza za razvoj salmoneloze je prilično visoka - kod inače zdravih pojedinaca je obično potrebna ingestija više od 100.000 mikroorganizama da bi se razvila klinički vidljiva bolest. Manja infektivna doza dovoljna je kod imunokompromitiranih osoba, osoba kojima je smanjena kiselost želuca, nakon resekcije želuca ili zbog uzimanja lijekova koji smanjuju lučenje ili neutraliziraju želučanu kiselinu, kod osoba krajnjih dobnih skupina - mala dojenčad i osobe starije životne dobi, itd. Ukoliko su prehrambene namirnice kontaminirane salmonelom, hoćemo li se i koliko teško ćemo se razboljeti od salmoneloze ovisi i o prethodnoj termičkoj obradi hrane.
Ona mora biti dovoljno duga, na dovoljno visokoj temperaturi koju treba postići u svim dijelovima obroka, a ukoliko se radi o namirnicama koje se jedu s odgodom, bitno je koliko dugo i na kojoj temperaturi okoliša hrana stoji prije konzumiranja, jer se salmonele na sobnoj temperaturi eksponencijalno množe, naročito u obrocima na bazi jaja, mesa ili dodataka kao što je majoneza i slični umaci. Ukoliko se radi o kontaminiranoj salati važan je i stupanj zakiseljavanja salate, jer niski pH smanjuje količinu bakterija u obroku.
Zaštitna funkcija želuca narušena je kod prethodno navedenih skupina ljudi u kojih je želučana sredina manje kisela. Također, za ubijanje bakterija važna je i vrsta hrane koju smo pojeli, odnosno količina unesene tekućine, jer obilno zalijevanje obroka tekućinom smanjuje kiselost želuca, naročito ako se radi o mlijeku koji ima viši pH.
Koje su skupine ranjive – kod koga salmonela može uzrokovati smrt – mala djeca, kronični bolesnici, imunokompromitirani, tko sve?
Salmonela u većine zdravih osoba izaziva proljev i povraćanje, uz porast tjelesne temperature u trajanju do 5 dana, nakon čega dolazi do spontanog oporavka i povlačenja simptoma. I kod zdravih ljudi u 3-5% bolesnika sa salmonelozom može doći do prodora salmonele u krvotok i razvoja sistemskih komplikacija u vidu sepse ili razvoja sekundarnih metastatskih žarišta - gnojnih upala unutrašnjih organa poput jetre i slezene, upala u kostima, često kralješcima, gnojenja na zglobnim protezama ili umjetnim ili vlastitim oštećenim srčanim zaliscima, gnojnih meningitisa itd.
Osim od sekundarnih bakterijskih komplikacija, smrt tijekom salmoneloze može nastati i od samog ekscesivnog gubitka tekućine i elektrolita i posljedične dehidracije i elektrolitskog disbalansa, pri čemu prvo zakazuju bubrezi, a zatim dolazi do multiorganske disfunkcije koja može izazvati smrtni ishod. Komplikacije, a samim time i smrtnost od salmoneloze veća je kod imunokompromitiranih osoba, osoba krajnih životnih dobi, osoba s težim kroničnim bolestima kao što su dijabetes, srčane bolesti, bubrežne bolesti, itd., osoba sa ugrađenim stranim tijelima, reseciranim dijelovima probavne cijevi i sl.
Pritom treba imati na umu da davanjem antibiotika samo sprječavamo razvoj sistemskih komplikacija uzrokovanih salmonelom, dok sam antibiotik ne djeluje na ublažavanje crijevnih simptoma niti na skraćivanje proljevne bolesti, a s druge strane je dokazano da produžuje crijevno kliconoštvo nakon ozdravljenja. Empirijski se za liječenje salmoneloze mogu upotrebljavati amoksicilin, trimetoprim/sulfametoksazol, cefalosporini, a u odraslih i kinolonski antibiotici, ali je liječenje poželjno provoditi ciljano, prema antibiogramu izoliranog soja.
Kako se možemo zaštititi da budemo sigurni?
Prevencija salmoneloze uključuje strogi nadzor nad higijenskom ispravnošću hrane i vode, veterinarski nadzor proizvodnje životinja i njihovih prerađevina za hranu, veterinarski nadzor klaonica, sanitarni nadzor osoba i postrojenja koji sudjeluju u preradi hrane i proizvodnji gotovih jela itd. U mjere osobne zaštite spadaju propisno pranje ruku i higijena kod pripremanja hrane, propisna termička obrada i propisno skladištenje hrane, dobro pranje hrane koja se jede sirova pod tekućom vodom, što jače zakiseljavanje sirove hrane, liječenje i higijensko rukovanje s kućnim ljubimcima, i sl. Specifične prevencije u vidu cjepiva za zoonotske crijevne salmoneloze nema.