Liječnici Plenkoviću nakon velikog pothvata na Merkuru: "Pih, i to je stresan posao"

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš čestitao je timu Kliničke bolnice Merkur na prvoj višestrukoj transplantaciji jetre, gušterače i tankog crijeva istaknuvši kako se transplantacijski tim KB-a Merkur svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

>> Prvi put u Hrvatskoj pacijentu transplantirana tri organa: "Ovo je rijetkost u EU"

"Čestitam timu KB Merkur koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva", rekao je ministar Beroš, a navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Istaknuo je da se transplantacijski tim KB-a Merkur, osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

"Značajni uspjeh KB-a Merkur dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i u konačnici naši pacijenti zaslužuju", kaže ministar. "Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sustav, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduvjeta za nužne reformske korake", dodao je. 

Beroš poručuje da su vlada i Ministarstvo zdravstva opredijeljeni za zakonske izmjene te dodatno unaprjeđenje zdravstvenog sustava te za otvoreni dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskoj i financijskoj razini, s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

HUBOL uzvratio Plenkoviću

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika na Facebooku su čestitali kolegama na uspješnoj operaciji te su poslali sarkastičnu poruku premijeru Plenkoviću.

"Na KB Merkuru liječnici presadili pacijentu gušteraču, jetru i tanko crijevo i time izveli prvu multivisceralnu transplantaciju u Hrvatskoj. Cijena liječničkog sata: 80 kn. Pih, i to je neki stresan posao. Ma hajde", poručili su iz HUBOL-a.

Time su se osvrnuli na Plenkovićevu izjavu o plaćama liječnika i kontrolora leta.

"Odite na COP (Centralizirani obračun plaća), pronađite predsjednika Vlade, ministra zdravstva, možete i Milanovića tražiti i onda pogledajte liječnike u Hrvatskoj. Pogledajte gdje su oni. Od njih možda veću plaću imaju jedino ovi iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna. Stresan posao. Ma hajde... Možda jedini stresan", kazao je Plenković prije nekoliko dana.

"Ja mislim da liječnici... Mi smo im toliko puta povećali plaću općenito u zdravstvu, ja ne znam u kojem će to trenutku netko biti zadovoljan. Ali ako smo mi nešto napravili: povećali plaće u državnom i javnom sektoru, ukupne plaće, isplatili 700.000 radnika u privatnom sektoru da se ne dogodi socijalna fraktura da se ne ugrozi egzistencija hrvatske obitelji", rekao je dodajući da svi moraju shvatiti u kakvoj se krizi nalazimo.

"Mislim da svatko tu ima bar dio svoje odgovornosti. Nemaju svi liječnici istu plaću, ali pogledajte gdje su na listi COP-a", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.