Liječnici upozoravaju na novu drogu u Srbiji: Jedna doza može biti smrtonosna

Ilustracija 123rf

U SRBIJI se pojavila nova sintetička droga koja je ubrzo postala popularna među mladima. Radi se o spoju kanabinoida, aktivne supstance marihuane i amfetamina u tableti.

Liječnici upozoravaju da jedna doza nove droge, koja se proizvodi u kućnim laboratorijima, može biti smrtonosna jer nitko ne zna koliko je amfetamina ili kanabinoida u njoj, javlja Blic.

"Eksperiment na živim ljudima"

Stručnjaci upozoravaju da je aktivna supstanca marihuane stavljena u tabletu zajedno s amfetaminom.

Ivan Dimitrijević, vodeći stručnjak za bolesti ovisnosti iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, rekao je za Blic kako takve droge nisu ispitane i ne zna se kako djeluju.

"Praktično, kada se pojave na ulici tad počinje eksperiment "in vivo", odnosno na živim ljudima", upozorava on.

"Takozvane nove sintetičke droge ipak nisu baš tako nove. One su se pravile i prije 15 godina, a najčešće su derivati amfetamina. Konzumiraju se na tulumima. Imaju halucinogeno svojstvo. Kontrasti su ljepši, slike također. Zbog toga se te droge zovu "estetski pojačivači", objašnjava stručnjak.

Teške promjene živčanog sustava

Kako kaže, takve droge mogu izazvati teške promjene živčanog sustava.

"Frontalni ili čeoni mozak, koji je zadužen za intelektualne funkcije, na primjer, bude izbrisan kao gumicom, i taj dio mozga, umjesto da se ponaša kao da ima 17 godina, ponaša se kao da je star 80 ili 90", navodi prof. dr. Ivan Dimitrijević.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.