Liječnik: Jedna zaražena beba iz Bjelovara je u teškom stanju, druga je stabilnije

Screenshot: HRT

NOVOROĐENČE iz Bjelovara oboljelo od enteroviroze, koje se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", u teškom je općem stanju i sve ostalo je teško predviđati. Drugo dijete je u nešto stabilnijem stanju, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti.   

"Inače, spektar kliničkih slika odnosno te pojavnosti je različit od onih asimptomatskih do blagih febrilnih stanja, različitih osipnih formi i bolesti, pa čak i do onih najtežih u ovom slučaju, dakle miokarditisa, odnosno meningitisa, odnosno i nesustavnih manifestacija virusne infekcije", kazao je Barušić. 

"Virus je osobito prisutan u kasno proljetno, ljetno i ranojesensko doba" 

Istaknuo je da je virus osobito prisutan u kasno proljetno, ljetno i ranojesensko doba, od travnja pa do listopada i studenog. Međutim, kaže, sporadični slučajevi su prisutni tijekom cijele godine i u tom kontekstu on može izazvati različite kliničke slike u svim dobnim skupinama. Dodao je da je to češće kod mlađih nego kod starijih osoba. Prijenos bolesti je fekalno-oralnim putem, a može biti i izravni kontakt. 

Teško mu je komentirati put prijenosa, odnosno ishodišnu oboljelu osobu. To je kaže, na epidemiološkoj službi, ali i da se takve stvari mogu događati te da je na osobama javnozdravstvenih ustanova da se ispitaju sve okolnosti i poduzmu sve mjere, posebno na mjestima gdje su se pojavila oboljenja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.