LIJEPA PRIČA NEDJELJOM Zagreb dobio mjesto za sve ljubitelje sirove hrane: "To je budućnost"

Foto: Food Expert

SIROVA hrana, ili raw food, sve je popularnija, a Zagreb je nedavno dobio novo mjesto za sve ljubitelje takve prehrane - bistro i trgovinu Food Expert.

Food Expert je bistro i trgovina u jednom, pokrenuo ga je mladi poduzetnik Vanja Šneller, a u njemu se nudi za svakoga ponešto - od ukusno pripremljenih obroka za svako doba dana do bogate ponude bio certificiranih domaćih i stranih proizvoda za one najzahtjevnije kupce.

Ideju o pokretanju prvog raw food bistroa i trgovine, potekla je iz sve veće potražnje za domaćom hranom koja osim zdravih sastojaka na stol donosi i nešto drugačije od dosadašnje ponude. Tako se u ponudi bistroa na licu mjesta mogu iskušati raw food kombinacije domaćeg svježeg povrća, orašastih plodova i tropskog voća i povrća uz dodatak, najpotentnije superhrane iz cijelog svijeta, kao što su chia sjemenki, alge i maca prah.

Vanja Šneller

"Nisam vegetarijanac, ali raw food je budućnost"

"Iako nisam vegetarijanac ni vegan, znatiželja za zdravim načinom života me ponukala da probam drugačiji i zdraviji način ishrane. Raw food smatram budućnošću ishrane, i iako je za sada ponuda u Hrvatskoj ograničena, a ljudi koji se hrane s raw food hranom trebaju imati dosta slobodnog vremena kako bi sve pripremili, odlučio sam krenuti u projekt u kojem bi spojio trgovinski dio s ugostiteljskim, te sam odlučio otvoriti bistro s raw food ponudom, od doručka, glavnog jela, deserta i raznih napitaka, ali i trgovinske ponude tako da posjetitelji nakon što pojedu mogu i odabrati nešto iz ponude naše organske trgovine, od zdravih začina i začinskog bilja, ulja, čokolade, suplemenata prehrani i orašastih plodova, žitarica i sjemenki", kaže Vanja Šneller, osnivač Food Experta.




Ponuda Food Expert bistroa je raznovrsna. Svježe cijeđeni sokovi, kombinacije od sezonskog voća za doručak i glavna jela od tjestenine, proljetnih rolica, salata i sushija nakon kojih slijedi ukusan desert od voća ili čokolade.



"Početna zamisao bila je kako spojiti zdravo i ukusno te istovremeno dokazati da načini pripreme raw hrane mogu biti maštovitiji i kreativniji od onih tradicionalnih. Ovakva prehrana može poslužiti i kao dijeta za mršavljenje i čišćenje organizma ili jednostavno za poboljšanje općeg zdravlja i imuniteta, stoga se nadamo da će kroz naša jela i sastojke koje koristimo Zagrepčani upoznati sve prednosti raw food delicija", kaže Šneller.



"Surađujemo i s domaćim proizvođačima"


Za one koji se žele sami iskušati u pripremi hrane, u njihovoj trgovini mogu pronaći izbor bio certificiranih i bezglutenskih artikala, dodataka prehrani, ulja, začina i ekstrakata. Od napitaka u ponudi se mogu naći biljna mlijeka, kokosova voda i mlijeko, guarana cola i aloe vera napitak.
Šneller kaže da na našem tržištu još uvijek nema dovoljno biocertificiranih proizvođača, no da voće i povrće ipak uspiju nabaviti na domaćem tržištu.



"Surađujemo s brojnim domaćim proizvođačima zdrave hrane, no svakako smo otvoreni za svaki novi oblik suradnje. Kako naše tržište još uvijek nema dovoljno biocertificiranih proizvođača ograničeni smo s ponudom domaćih proizvođača na našim policama. Za sada u ponudi od domaćih proizvoda imamo voće i povrće koje je isključivo hrvatskog porijekla. Također seitan i tofu dobavljamo isključivo od domaćih proizvođača isto kao i ulja, konoplju i dodatke prehrani. Za blisku budućnost plan nam je uvesti što više proizvoda domaćih proizvođača kako bi podržali lokalne proizvođače", zaključuje Šneller.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.