Lijeve i liberalne stranke u BiH poručile Komšiću da ruši građanske ideje

Foto: Armin Durgut/Pixell

ŽELJKO Komšić dobio je danas poruku liberalnih i lijevih stranaka Bosne i Hercegovine da više ne računaju ni na kakvu suradnju s njim i da će njega i njegovu Demokratsku frontu (DF) ubuduće tretirati isključivo kao produženu ruku bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Komšić rekao da će koalirati sa SDA i SBB-om

Nakon što je Komšić ranije tijekom dana s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i Savezom za bolju budućnost (SBB) dogovorio kako će te tri stranke čvrsto koalirati te zajednički srušiti sadašnju lijevo-liberalnu koaliciju koja je na vlasti u Sarajevskoj županiji, iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Naše stranke (NS) oštro su reagirali konstatacijama da je upravo Komšić krivac za takav razvoj događaja i da je time definitivno izdao ljevičarske ideje za koje se verbalno zalaže.

"Najava rušenja vlade Sarajevske županije je klasična izdaja građanske, ljevičarske ideje"

"Najava rušenja vlade Sarajevske županije je klasična izdaja građanske, ljevičarske ideje od strane DF-a i Željka Komšića. U Sarajevskoj županiji, da podsjetimo, nema ni HDZ-a ni Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na kojima Komšić godinama gradi svoju politiku. Jedini problem u Sarajevskoj županiji kad je DF u pitanju je činjenica da u toj vladi nema SDA", naveli su iz SDP-a.

"SDP BiH više neće razmatrati nikakvu suradnju s DF-om"

Dodali su kako se DF ovime trajno pokazao kao nevjerodostojan partner te kako je sada više nego ikad jasno i potvrđeno da su sve najave o ujedinjenju ljevice, za što se verbalno zalagao Komšić, bile blef.

"SDP BiH više neće razmatrati nikakvu suradnju sa DF-om jer ih više ne smatramo ni građanskom ni lijevom opcijom, nego najodanijim suradnicima SDA a samim tim i HDZ-a i SNSD-a", poručili su iz najveće stranke ljevice u BiH.

Naša stranka: "Samo su podijelili fotelje, nemaju nikakvog programa"

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke čiji je član Edin Forto predsjednik vlade Sarajevske županije, kazao je kako je dovoljan komentar o dogovoru Izetbegović-Komšić-Radončić to što su njih trojica na sastanku potpisali sporazum u kojemu stoji samo kako će podijeliti ministarska i direktorska mjesta te ona u upravnim odborima.

"Samo su podijelili fotelje, nemaju nikakvog programa", kazao je Kojović novinarima dodavši kako je uvjeren da ća ovakvo ponašanje birači kazniti na lokalnim izborima 2020. godine.

Podsjetio je i kako je sadašnja vlada Sarajevske županije jedina u BiH koja uživa jasnu potporu međunarodne zajednice jer je počela odlučno provoditi reforme koje su trebale dovesti do bolje kvalitete života građana.

Sam Komšić se tijekom dana nije oglašavao, no iz njegove su stranke odgovorili priopćenjem u kojemu su obrazložili kako sadašnjeg premijera Fortu kane rušiti jer u ratu nije bio u BiH pa tako nije sudjelovao u obrani zemlje.

DF će poduprijeti prijedlog da novi županijski premijer postane Mario Nenadić

Kazali su kako će to ispraviti tako što će poduprijeti prijedlog SBB-a da novi županijski premijer postane Mario Nenadić, pravnik koji formalno nije član nijedne stranke, no ranije je kao kandidat SBB-a obnašao dužnost ministra pravosuđa kada je županijsku vladu kontrolirala SDA.

"Politički je ispravno u vremenu kada se Sarajevo od strane neprijatelja države proglašava 'džamahirijom' pokazati da nitko ozbiljan nema problem s tim da na čelu vlade Sarajevske županije bude Hrvat", poručili su iz DF-a.

Nenadić (55) je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, tijekom rata je bio pripadnik Armije BiH, a nakon rata radio je u ministarstvima socijalne politike i civilnih poslova BiH.

Sarajevska županija jedini je dio BiH u kojemu nakon izbora 2018. godine na vlasti nema nijedne od velikih nacionalnih stranaka koje su dogovorile vlast na državnoj i entitetskim razinama, a SDA je kao svoj strateški cilj postavila rušenje vladajuće većine u toj županiji koju su okupile stranke Narod i pravda (NiP) i Naša stranka te SDP BiH.