Ljude su za vrt u Zagrebu kaznili prema članku zakona koji ne postoji

Foto: Facebook, Privatna arhiva

ZAGREPČANIMA Martini Živković i Borisu Novkoviću, stanarima Preradovićeve ulice u Zagrebu, komunalni redari poslali su nemalene novčane kazne za sada već kultni mini-vrt na zelenoj površini ispred njihove zgrade. 

Kazne su dobili nakon što su odbili platiti inicijalne obvezne prekršajne naloge koje su dobili zbog vrta. Od cijelog slučaja, iz nekog teškog objašnjivog razloga, Bandićev Ured za prostorno uređenje ne želi odustati i želi pod svaku cijenu prekršajno goniti ljude koji su nakon potresa željeli malo urediti svoju ulicu. 

Zanimljiv detalj u prekršajnom nalogu

U kazni koju nam je Novković dao na uvid stoji da je prekršio članak 95. st 1. točku 10. Odluke o komunalnom redu na javnim zelenim površinama kojom se zabranjuje poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja. Kažnjen je sa 700 kuna, no ako u roku od osam dana od primitka obavijesti plati trećinu tog iznosa, globa će se smatrati plaćenom. Uz to, dužan je platiti i 200 kuna za "troškove komunalnog redarstva". 

No u obveznom prekršajnom nalogu koji sada, dakle, ukupno iznosi čak 900 kuna, ima i jedan vrlo zanimljiv detalj.

U njemu stoji da su za kaznu ostvareni uvjeti iz članka 56. Prekršajnog zakona koji - ne postoji. 

"Iz opisanog činjeničnog stanja neosporno proizlazi da je okrivljenik počinio prekršaj opisan u izreci Obaveznog prekršajnog naloga, koji muj se stavlja na teret i da su ostvareni uvjeti iz odredbi članka 56. Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18)", stoji u nalogu. 

Članak koji se navodi u prekršajnom nalogu kao uporište za kaznu brisan je iz zakona još 2013. godine

"Muj" nije tipfeler nastao pri pisanju ovog teksta nego dio obveznog prekršajnog naloga koji je poslao Grad. No na stranu to što je riječ, očito, o polupismenom uratku, mnogo je zanimljivije to što članak 56. Prekršajnog zakona doista uopće ne postoji u tom zakonu.

Brisan je još 2013. godine, a do tada je značio nešto posve drugo od onoga na što bi se mogao pozivati nalog koji je poslan ljudima koji su uredili mini-vrt ispred zgrade. Konkretno, u njemu je stajala odredba o protjerivanju stranaca iz zemlje.

Nakon što je 2013. taj članak zakona brisan, otada ga više nema u zakonu. 

I dok iz Grada nisu uspjeli pronaći važeći članak po kojem bi bili ostvareni uvjeti za kažnjavanje, uspjeli su napisati kako ovakvu kaznu za vrt koji je uljepšao grad nakon potresa i postao hit na Facebooku smatraju primjerenom počinjenom djelu. 

Epilog bi cijelom slučaju trebao dati Prekršajni sud s obzirom na to da Živković i Novković, kako se čini, ne namjeravaju platiti kazne koje im je poslao Grad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.