Lockheed Martin tvrdi: Hrvatska je zainteresirana za naš nevidljivi avion F-35

Foto: Lockheed Martin

HRVATSKA je zainteresirana za kupnju zrakoplova F-35, objavio je jučer direktor Lockheed Martin, najvećeg proizvođač oružja u SAD-u.

Greg Ulmer, potpredsjednik Lockheedovog aeronautičkog odjela rekao je novinarima da je Hrvatska "pokazala interes" za nabavku ovih vojnih zrakoplova, piše Reuters.

Iz hrvatske ambasade u Washingtonu su poručili da Hrvatska razmišlja o kupovini novog zrakoplova F-16 Block 70/72, kao i o zrakoplovima drugih proizvođača koji se javili na natječaj. U svom odgovoru nisu spomenuli F-35.

Hrvatska o kupovini zrakoplova razgovara s SAD-om, Francuskom i Švedskom, navodi Reuters i piše o fijasku s pokušajem kupovine 12 rabljenih zrakoplova iz Izraela. 

Za kupovinu pete generacije zrakoplova F-35 zainteresirane su i Kanada, Finska i Švicarska, a prodaja je moguća i zemljama poput Grčke, Španjolske, te zemljama istočne Europe i Bliskog Istoka, rekao je Ulmer.

O kakvom zrakoplovu se radi?

Radi se o "nevidljivom" višenamjenskom jednomotornom borbenom zrakoplovu pete generacije koji je namijenjen za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve. 

F-35 proizašao je iz X-35 koji je razvijan unutar programa Joint Strike Fighter, a njegov razvoj financiraju prvenstveno Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zrakoplov je dizajniran i izrađen pod vodstvom Lockheed Martina zajedno s Northrop Grummanom i BAE Systemsom kao glavnim partnerima u projektu. Prototip je imao prvi let 2000. godine, dok je model predviđen za proizvodnju prvi puta uzletio 15. prosinca 2006.

Zrakoplov je dug nešto više od 15 metara, raspon krila mu je 10 metara, a može nositi oko osam tona oružja. Najveća udaljenost koju može prijeći je 2200 kilometara, a doseže brzinu od 1200 kilometara na sat.

Koriste ih, pored SAD-a i Velike Britanije, i Australija, Belgija, Italija, Norveška, Poljska, Japan, Saudijska Arabija, Turska, Singapur...

"Odluka o nabavi početkom godine"

Iz MORH-a su krajem prošle godine najavili kako će proces donošenja odluke na državnoj razini početi početkom 2021., a uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, te Odluku vlade o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

Ministar obrane Mario Banožić prije deset dana je kazao da je objava te odluke odgođena zbog potresa u Baniji. 

''Mi još uvijek imamo naše MIG-ove kojima rok istječe 2024. godine. Duboko se nadam da ćemo do tog razdoblja riješiti našu situaciju što se tiče višenamjenskog borbenog zrakoplova", rekao je ministar obrane.

Banožić je kazao kako je bilo planirano da se politička odluka o nabavi novih aviona donese odmah iza Nove godine, dodajući da je s obzirom na potrese u Sisačko-moslavačkoj županiji vlada svoje snage koncentrirala na tu županiju.

Sad se čeka bolji trenutak za javno prezentiranje studije o evaluaciji, a plan je donijeti tu odluku tijekom ove godine, rekao je Banožić.

Član saborskog Odbora za obranu Igor Tabak kazao je nakon ministrove najave kako je u Hrvatskoj, posebno na vojnim pitanjima, jako malo stvari sigurno ili jasno.

"Te nabave se već duže vremena ne rade na transparentan način, transparentnost u obrani pada, a cijeli postupak u nabavi borbenih aviona posebno je karakteriziran činjenicom da su rokovi nejasni i o odgodi se sasvim slučajno čuje u odgovoru na novinarsko pitanje bez obzira što se radi o poslu koji je težak kao četiri Pelješka mosta", rekao je Tabak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.