Macron završio posjet Srbiji: "Srbiji je mjesto u Europskoj uniji"

Foto: Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron završio je danas dvodnevni posjet Srbiji koji su obilježili ugovor o kupnji 12 novih borbenih zrakoplova Rafalea i Macronova poruka da podupire Beograd na putu ka Bruxellesu te naklonost Pariza projektu rudarenja rijetkih sirovina u Srbiji.

Srbija je u četvrtak, prvog dana Macronova posjeta, s Francuskom potpisala ugovor o kupnji 12 novih borbenih zrakoplova Rafalea vrijednih 2.7 milijardi eura.

"Srbiji je mjesto u Europskoj uniji"

Ugovor, koji su potpisali srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić i direktor Dassault Aviationa Eric Trappier, uključuje logistički paket, rezervne motore i dijelove za te višenamjenske avione.

Macron je ocijenio da je kupnja Rafalea "jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom dviju država u sklopu snažne, suverene Europske unije".

On je poručio da je Srbiji mjesto u Europskoj uniji i da njoj "treba jaka Srbija", a Srbiji je potrebna "jaka i suverena EU kako bi branila njezine interese".

Posjet francuskog šefa države pratilo je potpisivanje ukupno 12 međudržavnih sporazuma.

Srpski mediji: Vučić na prijemu za Macrona pjevao kosovske pjesme

Macron je, govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, ponovio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine dio približavanja EU te da kompromisa ne može biti bez hrabrih odluka obje strane.

Beogradski mediji prenose da je Vučić na prijemu za predsjednika Macrona u vili Mir u Beogradu u četvrtak navečer pjevao kosovske pjesme.

Ravnatelj Ureda za javnu i kulturnu diplomaciju Arno Gujon rekao je da je za njega "bio važan trenutak kada je predsjednik Vučić u prijateljskoj atmosferi uzeo mikrofon i zapjevao kosovske pjesme".

"To je bilo veoma emotivno i ostavilo je utisak na sve nas. Ne samo na naše ljude već i na predsjednika Macrona i francusku delegaciju", naveo je Gujon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.