Mađarsku čekaju jako napeti izbori. Može li Orbana koštati što je bio Putinov fan?

DVA velika skupa suprotstavljenih mađarskih političkih snaga su održana u utorak (15.3.) u Budimpešti. Bila je to demonstracija snage uoči izbora 3. travnja na kojima Viktor Orban želi osvojiti četvrti mandat, piše Deutsche Welle.

Na predizbornim skupovima, koje su organizirale pristalice Orbanove vladajuće stranke Fidesz i koalicije šest oporbenih stranaka s ciljem da svrgnu autokratskog lidera, dominirala je zabrinutost zbog rata Rusije protiv susjedne Ukrajine - ali i budućnosti Mađarske u promjenjivom geopolitičkom okruženju.

Orban govorio da se Mađarska treba držati dalje, slušale ga stotine tisuća ljudi

Nekoliko stotina tisuća Orbanovih pristalica okupilo se u utorak na zapadnoj obali Dunava prije nego što su preko gradskog mosta Margit hid došli pred parlament, gdje je Orban opširno govorio o potrebi da se Mađarska drži podalje od rata u Ukrajini.

"Naš interes je da ne budemo žrtvovani kao pijun u tuđem ratu. Ne možemo ništa dobiti u ovom ratu, ali možemo sve izgubiti. Ni jedan jedini Mađar ne smije se naći između ukrajinskog nakovnja i ruskog čekića", rekao je Orban, koji predvodi Mađarsku od 2010.

Orbanova predizborna kampanja, koja se ranije fokusirala na pitanja koja izazivaju društvene podjele kao što su njegovo protivljenje migracijama i neprijateljstvo prema LGBTI zajednici, prekinuta je ruskom invazijom na Ukrajinu. Orban je od tada pažljivo nastojao izbalansirati napete odnose sa saveznicima u Europskoj uniji i NATO-u s jedne strane te bliske veze s Rusijom tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina.

Iako ga mnogi smatraju Putinovim najbližim saveznikom unutar EU, Orban je posljednjih tjedana ipak pristao podržati sankcije koje je Rusiji uvelo 27 zemalja Unije te je osudio nasilni napad Moskve na Ukrajinu, iako nikada nije imenom spomenuo Putina u tom kontekstu.

Orban: Ljevica želi slati mađarsko oružje i vojnike u rat

Ipak, dok ruske snage napadaju ukrajinske gradove, Mađarska je u međuvremenu prihvatila više od 250.000 ukrajinskih izbjeglica. Orban za to vrijeme inzistira na tome da njegova zemlja ostane podalje od rata. On je odbio Ukrajini isporučiti vojnu pomoć, a ne želi dozvoliti da se isporuke smrtonosnog oružja do Ukrajine obavljaju preko Mađarske.

Orban je nastojao sebe i svoju vladu prikazati kao jamce sigurnosti Mađarske te je javno tvrdio da će oporbene stranke poslati oružje i vojne trupe u Ukrajinu.

"Ljevica želi poslati mađarsko oružje i vojnike na prve linije fronte. Nećemo dozvoliti ljevici da uvuče Mađarsku u ovaj rat", rekao je Orban svojim pristalicama.

Erzhebet Labadi, 79-godišnja umirovljenica iz Budimpešte, podržava Orbana i rekla je da vjeruje da premijer i njegova vlada rade na obnavljanju mira u Ukrajini te je uvjerena da su Orbanovi bliski odnosi s Moskvom ekonomski koristili Mađarskoj.

"Ako je Orban ikada bio u dobrim odnosima s Putinom, uradio je to samo za dobro Mađarske, s ciljem da dobijemo sirovine", rekla je ona.

Oporba: Umjesto Istoka, mi biramo Europu

To nije stav Ujedinjenih za Mađarsku, radi se o koaliciji šest oporbenih stranaka koje su udružile snage s ciljem suprotstavljanja vladajućoj stranci Fidesz. Travanjsku odluku su okarakterizirali kao povijesni izbor između zapadne demokracije i istočne autokracije koju simbolizira Putinova Rusija. Oporbenjaci od Orbanove vlade traže da preuzme odgovornost za njezine bliske veze s Rusijom.

Na odvojenom mitingu na kojem su se okupile tisuće ljudi, također na Dunavu, lider oporbene koalicije, neovisni konzervativac Peter Marki-Zay, rekao je da izbor za birače "nikada nije bio tako lak kao ove godine. Umjesto Istoka, mi biramo Europu.''

"Zbog sebičnosti i žudnje za moći našeg vođe (...) mi smo izabrali zaostali Istok umjesto Zapada koji se razvija. Dragovoljno smo se vratili na pogrešnu stranu povijesti, ali za dvadeset dana su izbori u Mađarskoj", rekao je Marki-Zay.

Orban vodi po anketama

Manje od tri tjedna uoči izbora, oporbene stranke, za koje ankete tvrde da tijesno zaostaju za Fideszom, kritizirale su Orbana - zbog povećanja energetske ovisnosti Mađarske od Rusije i za zalaganje za bliske diplomatske veze s Moskvom, čime je Mađarska, kako kažu, iznevjerila obveze prema zapadnim saveznicima.

Oporbeni pristalica Gyorgyi Hortobagyi (54), koji sebe smatra konzervativcem, kaže da se plaši da "ponovo ulazimo u sovjetsku sferu interesa".

"Rusko carstvo nam nikada nije donijelo ništa dobroga, stotinama godina, a sada je, nažalost, Orban zauzeo tu liniju", rekao je on i dodao: "Užasno sam tužan jer, ako ne reagiramo, vidim da bi moja djeca mogla ponovno živjeti u ruskoj sferi utjecaja.''

I Tusk govorio na skupu oporbe

Na skupu oporbe govorio je i bivši poljski premijer i dužnosnik EU Donald Tusk, koji je rekao da se "autoritarna, korumpirana država koja vrši cenzuru'' razvila u Budimpešti pod Orbanom, država koja je zauzela dvosmislen stav o ratu u Ukrajini, dodao je Tusk.

"Nijedan pristojan, pošten čovjek ne bi trebao dvojiti oko toga na čijoj strani je u ovoj borbi", rekao je Tusk i dodao da su rezultati izbora u Mađarskoj važni ne samo za Mađarsku već i za cijelu Europu, uključujući i Ukrajinu.

Ipak, Orbanovo balansiranje između Zapada i Rusije ima odjeka kod njegovih pristalica. Nakon Orbanovog govora, Istvan Voros (74) rekao je da Orbanova politika osigurava mir u Mađarskoj.

"Ovo je dvostruka igra i Orban je dobar u tome", rekao je on. "Nisam političar, samo glasač koji želi ostati u dobrim odnosima s Rusima."

Inače, ova masovna okupljanja u Budimpešti održana su upravo na dan početka revolucije protiv Habsburga 1848. - odnosno prije 174 godine.