Majka curica koje ne smiju iz Zagreba: Nakon teksta na Indexu prijavljuju me DORH-u

Pisali smo o slučaju dvije djevojčice od 14 i 11 godina koje gotovo pet godina ne smiju napustiti područje Grada Zagreba zato što je tako odlučio Općinski sud u Zagrebu. Zbog teksta na Indexu njihovoj majci, kako nam je ona ispričala, iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad - Područnog ureda Trešnjevka zaprijetili su policijom.

>>Što stoji iza toga? Sestre zbog sudske odluke već skoro 5 godina ne smiju iz Zagreba

Agonija je počela odlukom sutkinje

Majka se s djecom iz susjedne države preselila 2019. godine, šest mjeseci nakon što je otac prijavljen za seksualno zlostavljanje mlađe kćeri, a kasnije je majka, kako nam je rekla, dobila saznanja da se radilo i o spolnom zlostavljanju starije kćeri. Međutim, prijava protiv oca zlostavljača je odbačena.

Na Općinskom sudu u Zagrebu bivši suprug je u studenom 2019. prema Konvenciji o građanskopravnim vidovima međunarodne otmice djece zatražio vraćanje djece u državu iz koje su došla. Sutkinja je izrekla mjeru kojom djeca ne mogu napustiti ni Zagreb ni Hrvatsku, osim u slučaju odlaska u zemlju iz koje su došla.

Tada je počela njihova agonija. "Djevojčice su utučene, njima su prijatelji na moru, one ne smiju nigdje. One jecaju da ne žele tako živjeti, ne smiju na školske izlete, na smiju na natjecanja iz plesa ili juda. Kad djeca napune 18 godina, ići će sama s društvom na more, više ne sa mnom. S njima sam kao majka toliko toga propustila...", rekla je majka za Index.

Što se tiče cijelog slučaja, kasnije je sud odbio očev zahtjev za ovrhom, na kratko vrijeme ova odluka o zabrani kretanja je ukinuta, ali je donesena i odluka prema kojoj je majka trebala vratiti djecu u zemlju njihova rođenja. Ona se na tu odluku oglušila jer, kako je rekla, "ne želi djecu približiti zlostavljaču".

Majka je šokirana riječima djelatnica Zavoda za socijalni rad

Nakon objave teksta na Indexu bila je s djecom u Zavodu.

"Bila sam kako bismo dogovorili napokon to viđanje s ocem, zbog čega djeca već imaju traume i napade panike. Djelatnice su mi rekle da žele sa mnom proći ono što je izašlo na Indexu. Rekla sam im da nema imena nikoga, da nema imena djece, da ne piše ni iz koje smo zemlje došli i da nas nitko ne može povezati.

Rekla sam im i da sam o svemu razgovarala s odvjetnicom, da jednostavno nema šanse da netko shvati o kome se radi. Psihologinja i socijalna pedagoginja su mi rekle da to ne smijem raditi, da nije način davati novinama psihijatrijske nalaze svoje djece i da tako ništa dobro ne radim za svoju djecu.

Čak su mi rekli i da tehnologija napreduje i da ti dokumenti tako trajno ostaju na internetu i tko zna što se tu može otkriti iako je sve zacrnjeno. Rekli su i da će to dalje proslijediti policiji i DORH-u jer radim protiv svoje djece. I kad sam odlazila, djeca su već bila uplakana zbog stresa. Na kraju su mi uz smiješak ponovile da me zbog članka prijavljuju", sadržaj je razgovora koji je iznijela majka.

Zavod: Dužni smo poštovati pravo djeteta na privatnost

Pitali smo Hrvatski zavod za socijalni rad - PU Trešnjevka da nam potvrde jesu li zaista majci spominjali prijavu policiji i zbog čega su to učinili.

"Nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad u slučaju procjene da je djetetova dobrobit ugrožena dužan je poduzimati mjere obiteljsko-pravne zaštite.

S obzirom na to da je obitelj i dalje u tretmanu područnog ureda, osobito jer se radi o maloljetnom djetetu, dužni smo poštovati pravo na privatnost te načelo tajnosti i zaštite osobnih podataka. U rješavanju navedenih predmeta sukladno Obiteljskom zakonu javnost je isključena. Više od navedenog nismo u mogućnosti komentirati", odgovorili su.

"Misle da bih trebala sjediti skrštenih ruku"

Majka je zaključila kako oni misle da bi trebala sjediti skrštenih ruku.

"Misle da ne trebam pokušavati pomoći svojoj djeci, ali ni drugim obiteljima koje su u sličnoj situaciji. No sve što sam dobila očito je prijetnja policijom. Nikad nisu prijavljivali zlostavljanje djece kad bi dobili nalaze, nikad nisu uzeli u obzir svjedočanstva djece, a sad prijete DORH-om, koji je već odbacio prijavu protiv oca uz obrazloženje da 'udarci prema djeci nisu bili protupravnog intenziteta'", kazala nam je majka djevojčica.

Podsjetimo, o ovom slučaju govorilo se u svibnju u saboru. Tada je Možemo tražio da se obvežu nadležna ministarstva i pravobraniteljstvo kako bi se izdao naputak institucijama da se ovakve mjere o zabrani kretanja mogu izdati iznimno i trajati šest mjeseci. Zaključak nije dobio potreban broj glasova jer je 76 zastupnica i zastupnika glasalo protiv.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.