Mali hrvatski električni automobil XD oduševio posjetitelje Ženevskog autosalona



PROTOTIP prvog hrvatskog električnog automobila, nazvanog kratko XD, izazvao je veliki interes posjetitelja na Ženevskom autosalonu, ali i potencijalnih investitora.

Maleni, ali živahni XD, na ženevskom je sajmu izložila tvrtka Doking, koja je odlučila svjetskoj klijenteli ponuditi simpatičan, komforan i koristan automobil na električni pogon, karakterističnog zaobljenog dizajna.

Posebno zanimanje i pozitivne reakcije predstavnika svjetskih autoindustrija, posjetitelja, stručne javnosti i svih koji ženevski auto-salon prate putem interneta i drugih medija, izazvala su vrata, koja se otvaraju prema gore, jedinstvena stražnja signalna svjetla u obliku slova "X" i unutrašnjost u kojoj vozač sjedi naprijed i u sredini vozila, a putnici su smješteni iza njega.

Zanimanje pokazali i talijanski dizajneri

Vjekoslav Majetić, idejni tvorac, glavni konstruktor XD-a i direktor Dokinga hrvatskim je novinarima izjavio kako su ih se posebno dojmile pozitivne ocjene talijanskih dizajnera, koji su bili oduševljeni dizajnom, te su kazali kako XD priželjkuju u svojim proizvodnim pogonima,.

Neki su potencijalni investitori već prvog sajamskog dana inicirali poslovne sastanke i pokazali konkretni interes za razvoj XD-a kao malog ali brzog gradskog automobila.

XD je dugačak 280 centimetara, širok 170, a visok 160 centimetara, a u planu je da njegovu konačnu verziju pogone dva elektromotora (106 KS i 360 Nm), koja će mu omogućiti ubrzanje do 100 km/h za 7,7 sekundi. Autonomija s jednim punjenjem baterija (30 kWh) iznosi 250 km, dok je trošak vožnje preračunat na benzinsku "monetu" manji od 1 l/100 km (7 kn/100 km).

Dizajn XD-a djelo je Igora Jurića, koji je, uz pomoć novih računalnih tehnologija, automobil stvorio za nevjerojatna tri mjeseca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.