Maltretiranje Severine pitanjima o Jasenovcu pokazuje monstruoznost Vučićeva režima

Foto: Milan Sabic, Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Zadržavanje Severine Vučković na srpskoj granici zbog spornih izjava koje je davala u javnosti opisuje svu izopačenost režima Aleksandra Vučića.

"Pitali su me što mislim o Srebrenici, Oluji..."

On je uspostavio svoj režim dolaskom na vlast 2012. godine, a filigranski ga je ispleo do točke da se na granici zadržavaju oni čiji se stavovi ne sviđaju državnom aparatu. Samo po sebi to simbolizira izraziti stupanj jednoumlja.

Severina je u Srbiju išla pjevati na jednom rođendanu, a kako je ispričala, granični policajac ju je prilikom pregleda dokumenata zamolio da stane sa strane. U autu je bila nekoliko sati jer su se čekali, kako joj je rečeno, "inspektori iz republičkog MUP-a koji putuju iz Beograda".

Foto: Robert Anic/PIXSELL​​​​​

"Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskapanja litija i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana", rekla je.

Severinina odvjetnica Jasminka Biloš izjavila je da je pjevačica bez ikakvog obrazloženja više sati zadržana na prijelazu. Tvrdi da Severini nisu rekli da joj se stavlja na teret bilo kakav verbalni delikt kažnjiv po propisima Republike Srbije i da pjevačica ispitivanje o stavovima smatra zastrašivanjem i maltretiranjem. 

U Srbiji postoje liste

>>Vučić: O Severini mislim sve najgore, ali ovo na granici je bilo glupo

Bio je to povod da se razmašu srpski tabloidi, a oglasio se i Vučić, koji je zauzeo poziciju glasa razuma rekavši da je to bilo "jako glupo i nepotrebno", no nije zaboravio spomenuti da o Severini misli sve najgore, ali i da se "mi moramo razlikovati od njih u svemu".

A da postoje liste, danas je potvrdio i potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je rekao da je kao ministar policije i direktor BIA-e po "zakonu i savjesti sastavljao popis onih koji nisu dobrodošli u Srbiju" dodavši da žali što im se nije više posvetio. Kazao je da je na popis stavio i brojne ustaše.

Biserko: Ovo je slika Srbije

"Te liste su slika Srbije, evo, mi nismo znali da to baš tako postoji, a sad iskaču na sve strane. Ovo pokazuje koliko je ova vlast izgubila kompas, a Vulin je inače poznat kao onaj koji denuncira. Imamo i primjere s ruskim disidentima koji su zbog toga dobili višegodišnje zatvorske kazne", rekla nam je  predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

"Dosad vlast te teme stavova o Srebrenici ili zločina nije kažnjavala, ali jednostavno je postojala mala mogućnost da se u javnom prostoru uopće pojavi tema koja bi zahtijevala neko veliko tumačenje.

Ovo je novina i pokazuje da je vlast slaba, to bi moglo eskalirati na način da targetira ljude u Srbiji koji se javno izjašnjavaju. Ovo upućuje da će biti sve nepovoljnije iznositi mišljenje", objasnila je Biserko.

Sve je to Vučićev show

Jasno je da se radi o režimskom mehanizmu i da se može dogoditi da se država počne upletati u najintimnije sfere života svojih građana. Nezadovoljstvo koje kulminira na prosvjedima protiv litija ide ruku pod ruku s cjelokupnom politikom Aleksandra Vučića, koji svako pitanje u zemlji pretvara u svoj reality show.

Samo dan prije maltretiranja Severine na granici primio je odvjetnika Nemanju Berića, kojeg je opisao kao Srbina kojeg su hrvatske vlasti uhapsile samo zato što je Srbin i što je u svom automobilu pjevao pjesmu Baje Malog Knindže.

>>Vučić u pandemiji koronavirusa Srbiju vodi u propast

>>Ubojica Srbije

Foto: Epa

Bila je to prilika da poentira kako "takve standarde u Srbiji nikad neće dostići". Osim fiksacije Hrvatskom, koja mu je omiljena za huškanje i nabrijavanje javnosti, sjećamo se i kako se zaogrnuo srpskom zastavom na glasanju o Rezoluciji o Srebrenici, kao i horor sapunice u koju se pretvorila pandemija koronavirusa u susjednoj državi.

Podsjetimo i kako je stvarao psihozu nakon dva masakra koja su se u Srbiji dogodila u nepuna tri dana. Uz ostalo, obraćao se ubojicama, iznosio detalje iz istrage te bez demokratskih procedura nalagao MUP-u što treba raditi.

 

Uoči prosvjeda koji su organizirani zbog kopanja litija kazao je da kako su ga ruske službe obavijestile kako se u Srbiji sprema državni udar.

"To su njegovi štosevi"

Možemo s primjerima ići unedogled, ali kad predsjednik jedne zemlje već radi sve ovo što smo naveli, ne treba čuditi ni što se ljude zaustavlja na granici i ispituje o Jasenovcu. Čak je dodatna doza cinizma u cijeloj priči u tome što je upravo Vučić "stao na loptu" kao tobožnji glas razuma.

Foto: A.K./ATAImages-Pixsell

"To su njegovi štosevi, pusti priču da se nešto dogodi pa gasi požar. To često radi sa Zapadom, gdje onda on ispada faktor stabilnosti. No ovdje to nije uspjelo, Severina ima svoj društveni značaj, čini mi se da je incident s njom očigledno proizveo suprotne reakcije u cijeloj regiji. Ona je simbol slobode mišljenja i Srbija je ovdje dočekana na nož", dodaje Biserko.

"Vlast bi mogla postati još brutalnija"

Biserko smatra da i ovaj događaj pokazuje kako bi vlast mogla postati brutalnija i agilnija u obračunu s neistomišljenicima. Kaže da su masovni skupovi protiv rudarenja litija pokrenuli neke mehanizme.

"Vlast na sve načine pokušava skrenuti pažnju, a Hrvatska je uvijek meta koja podiže emocije. Ovdje to nije naišlo na plodno tlo, ali govori da je vlast ipak uzdrmana ovim prosvjedima protiv rudarenja litija. Litij je tu samo okidač za nezadovoljstvo Vučićem, ti prosvjedi su počeli još nakon masakra prošle godine samo što opozicija nije kadra ponuditi alternativu.

Zato sad vidimo da je Vučić krenuo u ofenzivu, tu je priča da ga žele ubiti, priča o revolucijama... Jasno je i da su Rusi jedva dočekali sve te priče. Vjerujem da je Vučić svjestan da ovo sad ima veću snagu nego prošle godine, ali i da oporba nema dovoljnu snagu da ovu mobiliziranost građana pretvori u političku energiju", zaključila je Biserko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.