Mandelina stanka nakon 30 godina izgubila većinu, kreću pregovori o koaliciji

Foto: EPA

Očekuje se da će službeni rezultati izbora u Južnoafričkoj Republici danas potvrditi kraj 30-godišnje većinske vladavine Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) i otvoriti vrata pregovorima za stvaranje nove vladajuće koalicije.

Birači, bijesni zbog nezaposlenosti, nejednakosti i nestašica električne energije, na izborima u srijedu su smanjili podršku za ANC, bivši oslobodilački pokret pokojnog Nelsona Mandele, na 40 posto. Pet godina ranije, stranka je osvojila 57.5 posto glasova.

To znači da će stranka sada morati dijeliti vlast i to vjerojatno s glavnim političkim suparnikom po prvi put otkako je završila vladavina bijele manjine 1994. godine.

Dva tjedna za dogovor

Od službene objave rezultata koja se očekuje večeras, političke stranke će imati dva tjedna da postignu dogovor  prije sjednice novog parlamenta koji će izabrati predsjednika, vjerojatno iz redova ANC-a koji je i dalje najjača pojedinačna stranka.

"ANC je predan formiranju vlade koja odražava volju naroda, koja je stabilna i koja može učinkovito upravljati", rekao je glavni tajnik stranke Fikile Mbalula na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je da će ANC raspraviti unutar stranke i s drugim strankama o stvaranju vlade koja "odražava volju naroda i koja može zemlju odvesti naprijed".

Niz godina gubili potporu

ANC je pobijedio na svim prethodnim nacionalnim izborima od povijesnih izbora 1994. koji su okončali vladavinu bijele manjine.

Tijekom posljednjeg desetljeća smanjivala se potpora koju je ANC imao u Južnoj Africi, dok je gospodarstvo stagniralo, nezaposlenost rasla, a infrastruktura se urušavala.

Najveća oporbena stranka, Demokratski savez, došla je na drugo mjesto na izborima, dok je uMkhonto we Sizwe (MK), nova stranka koju vodi bivši predsjednik Jacob Zuma, na trećem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.