Marić dobio luksuzni smještaj za triput nižu cijenu. Njegovi izgovori vrijeđaju razum

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić voli lijepe stvari. Lijepa odijela, lijepe satove, lijepe kravate, lijepe jahte i lijepe hotele. I neka ih voli, ali je pitanje od javnog interesa kako financira i konzumira svoj profinjeni ukus i luksuzne želje sve dok je na poziciji ministra.

Marić je boravio s obitelji u lipnju 2019. godine u luksuznom hotelu Bellevue u Malom Lošinju. Smještaj za dvije odrasle osobe i dvoje djece tada je, otkrio je portal Oštro, platio 291.20 eura (2153 kuna) za noć, što predstavlja tri puta nižu cijenu od uobičajene za to razdoblje u godini. 

>> Zdravko Marić ljetovao u luksuznom hotelu na Malom Lošinju, platio 3 puta nižu cijenu

Nude li i vama luksuzni smještaj tri puta skuplji od onoga što ste platili?

Drugim riječima, ministar Marić je dobio golemi popust, na koga ne mogu računati svi građani, odnosno gosti hotela.

Uostalom, koliko puta se vama dogodilo da rezervirate dvokrevetnu sobu u hotelu pa da vam onda za istu cijenu ponude, recimo, penthouse?

Danas je na konferenciji za medije ovako objasnio tu situaciju.

“Ja na tu odluku nisam utjecao niti sam to tražio. Privatno, i puno prije nego što sam bio ministar nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i vani, da dobijete nekakvu višu kategoriju. Govorim fakte i činjenica. I ta situacija i takva kakva je, unapređenje smještajne jedinice, ne dovodi me niti bi me ikad dovelo u bilo kakav vezani, zavisni položaj prema toj osobi, odnosno prema toj grupaciji. Kao i da govorimo o nekoj aviokompaniji, što je također nerijetki slučaj. Normalno je da se to događa svima i nije isključivo vezano za nekoga tko je ministar”, rekao je ministar Marić.

>> Marić o popustu u hotelu: Sami su mi ponudili luksuz, to mi se stalno događa

Marić se pravi blesav

Tako je to s HDZ-ovim ministrima: Mariću daju popuste u hotelu, Gabrijeli Žalac uvale mercedesa u dvorište, tko bi se obranio od te navale. Nisu tražili, ali ljudi im guraju u džep.

Mariću izgleda da uopće nije palo na pamet ono što bi prvo palo na pamet svakom građaninu RH koji zna kako kod nas stvari funkcioniraju: ministru je ponuđen masni popust jer je ministar. I baš zato je ministar trebao odbiti taj popust.

Pritom imamo i zakonsko pravilo po kojem dužnosnici ne smiju primati darove iznad 500 kuna, a Marić je s popustom definitivno dobio dar od hotela veći od dozvoljenog iznosa.

Na pitanje je li to zapravo indirektan dar koji kao dužnosnik nije smio primiti, Marić je odgovorio: “Vidjet ćemo što će Povjerenstvo reći.”

Tko može povjerovati Marićevim objašnjenjima?

Ministar koji svojom funkcijom kontrolira Poreznu upravu sada će čekati što će reći Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, isto ono koje je HDZ nizom zakonodavnih i pravosudnih manevara maltene razoružao. Može li ciničnije? 

Njegovi službenici su povlačili drakonske poteze prema građanima zbog iznosa manjih od 500 kuna. Ali to je bila raja, ministar Marić kao dio vladajuće elite nema razloga za brigu.

Zdravko Marić zapravo želi da svi povjerujemo kako to što njega raznih poduzetnici zovu na svoje jahte ili da idu zajedno na nogometne utakmice nema nikakve veze s time što je ministar. Kao ni to što dobije veliki popust u hotelu. Njegova objašnjenja vrijeđaju razum. Pravi se blesav, a očito nije.

Ministar koji je od početka mandata u ovom ili onom sukobu interesa

No čak i da je tako kako Marić pokušava prikazati, on bi i dalje trebao paziti i odbijati takve darove sve dok je ministar. Ali bivši Todorićev direktor si jednostavno ne može pomoći. Odbija naučiti lekciju.

Zapravo je poražavajuće što se uopće u javnosti mora isticati nešto tako očito, nešto što bi odavno trebalo biti prihvaćeno: ministarska pozicija dolazi s određenim pravima i obavezama, a izbjegavanje sukoba interesa i osobnog profitiranja od službene funkcije je pri vrhu obaveza. Čije kršenje se kažnjava.

Najviše iritira što ovo nije Mariću prvi put i sukob interesa prati ga otkako je postao ministar. Dovoljno je samo reći: afera Borg. On je uz to što je ministar financija i vodeći ministar u prakticiranju sukoba interesa u Plenkovićevim vladama.

>> Nije prvi put da Marić mulja i laže kada je riječ o sukobu interesa

Ko je jamio, jamio je?

Zato je ovaj slučaj s Marićem važan.

On je objektivno jedan od kompetentnijih Plenkovićevih ministara i onaj koji vjerojatno najbolje komunicira s medijima.

Zdravko Marić je možda i najbolje što Plenkovićeva vlast može ponuditi u kadrovskom smislu, ali se iza uglačane fasade i dalje krije standardni HDZ-ov mentalitet privilegiranosti i potrebe da se jami kad se jamiti može.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala