Marić je skoro duplo povećao kvadraturu kuće na moru. Vrijednost je ostala ista

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek

VEĆ drugi dan ministar državne imovine Goran Marić odbija konkretno odgovoriti na konkretna pitanja vezane za aferu oko njegove vikendice u Živogošću. Naime, Marić slijedi naputak vlade Andreja Plenkovića prema kojem ministri nisu dužni odgovarati na konkretna pitanja od javnog interesa kada misle da bi odgovori mogli naštetiti njima, vladi ili HDZ-u.

>> Što to ministar državne imovine skriva o svojim apartmanima kod Makarske?

No osim činjenice da je Marić u svojoj imovinskoj kartici prikazivao manju vrijednost svoje kuće u Živogošću te da je istu kuću iznajmljivao turistima, što se ne vidi u imovinskoj kartici, otkrili smo i da je Marić u imovinskoj kartici mijenjao kvadraturu sporne kuće. Ona je s početnih 155 kvadrata porasla na 245 kvadrata, no vrijednost nekretnine, koja je u početku nazivana "Vila Marić", a danas se zove "Apartmani Filip", ostajala je uvijek ista - 850 tisuća kuna.

I nije to jedini sporni detalj, no krenimo redom.

Podsjetimo kako je utvrđen jaz između realne i javno deklarirane vrijednosti Marićeva ljetnikovca u Živogošću. Tako je čovjek koji je uime vlade zadužen za procjenu državne imovine procijenio vlastitu nekretninu na 850 tisuća kuna, dok je stvarna tržišna vrijednost te kuće, prema procjenama trgovaca nekretninama, 3,5 milijuna kuna. Marić je kuću koja se nalazi u prvom redu do mora, na predjelu Porat u Živogošću, odmah iznad plaže, kupio u svibnju 2012. godine od Zvonka Šarića, koji vodi tvrtke koje su pobjeđivale na natječajima Marićeva ministarstva. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je najavilo da će razmotriti ovaj slučaj nerazmjera u stvarnoj i prijavljenoj vrijednosti nekretnine.

Što je s prihodima od iznamljivanja?

Isto tako, u imovinskoj kartici nigdje se ne spominje da Marić zarađuje od iznajmljivanja te kuće turistima. U 2017. godini, kada je sasvim sigurno već počeo iznajmljivati apartmane u Živogošću, nije prijavio nikakvu promjenu u imovinskoj kartici, a nije to učinio ni u siječnju 2018. godine. Naime, rubrika o "ostalim prihodima" ostala je prazna.

Osoba za kontakt za iznajmljivanje vikendice u Živogošću je njegov sin Filip, a cijena u sezoni je od 90 do 100 eura za jedno noćenje. Marići iznajmljuju dva apartmana, jedan površine 36 kvadrata, a drugi od 42 kvadrata.

"Nastavno na Vaš upit, obavještavamo Vas da dužnosnik Goran Marić u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju nije naveo prihode stečene davanjem u najam nekretnine", stoji u odgovoru koji smo dobili od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, Povjerenstvo će razmotriti i taj slučaj.

Marić cijelo vrijeme izbjegava konkretne odgovore pa je tako novinarima pred vladom jutros govorio o "huškačima" koji ga napadaju jer dobro radi svoj posao. U izjavi za provladin Večernji list, Marić je rekao kako nije točno da je na kući dogradio kat, nego je samo obojio fasadu i uredio interijer, što također nije morao prijaviti u imovinskoj kartici.

U prvoj imovinskoj kartici ministra Marića u kojoj se spominje nekretnina iz Živogošća bilo je navedeno da kuća ima 155 kvadrata. No to se ne slaže s podacima iz katastra.

Marić u imovinskoj kartici naveo jedno, a dokument iz katastra navodi drugo

"Zabilježuje se da je za čestici zemlje priloženo pravomoćno Rješenje o uvjetima građenja Upravnog odjela za prostorno uređenje Ispostava Makarska Kl: UP-I/361-03/0802/81 od 13.veljače 2009.godine i Završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine od 28.siječnja 2012.godine", stoji u katastru s naznakom da je ova promjena zaprimljena u kolovozu 2013. godine. Tada je dobivena i uporabna dozvola.

Posebno je bitan dio "Završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine", s datumom 28. siječnja 2012. godine, iz kojeg je vidljivo da je nekretnina koju je Marić prikazao u imovinskoj kartici kao kuću od 155 kvadrata već tada bila izgrađena do kraja, odnosno da ima 245 kvadrata. Uz to, "Završno izvješće" je od siječnja 2012. godine, a Marić je kupio nekretninu četiri mjeseca kasnije, u svibnju 2012. godine.

Mijenjao je kvadrate, zašto onda nije promijenio i cijenu?

Zanimljivo je da se u članku o Mariću u Večernjem listu objašnjava kako je mala cijena posljedica činjenice da nekretnina u Živogošću nije imala uporabnu dozvolu kad ju je Marić kupovao. No iz katastra je vidljivo da je već bila gotova cjelokupna procedura, i to četiri mjeseca prije nego što je Marić po nižoj cijeni kupio tu do kraja izgrađenu nekretninu samo par metara od mora.

Marić je 2013. godine promijenio kvadraturu kuće sa 155 kvadrata na 245 kvadrata, no vrijednost je ostavio istu, što je zapravo nevjerojatno za čovjeka koji bi se trebao razumjeti u procjenu nekretnina s obzirom na to da je zadužen za one državne. Ili je, možda, u ovom slučaju htio prikriti podrijetlo vlastite imovine?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.