Martićevcu sude da je pio krv Hrvata, a za taj zločin optuženi drugi milicajci?!

DOŠLO je do priličnog problema u postupku protiv krajiškog milicajca Nikole Munjesa, kojeg je dio medija krstio vampirom jer ga optužnica tereti da je pio krv žrtve Duje Pešuta. Ispostavilo se, naime, da za maltretiranje nesretnog Pešuta već postoji optužnica, i to protiv osam krajiških milicajaca, no nigdje nema Munjesa. Nejasno je kako se Državnom odvjetništvu dogodio ovakav previd.

Munjes je već osuđen na devet godina zatvora, no Vrhovni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na novo suđenje s nalogom da se pogleda drugi spis u kojem nema Munjesa. Suđenje je prebačeno iz Zadra u Split, u kojem se nalazi regionalni sud za ratne zločine.

Zarezao ga bajunetom po vratu i napio mu se krvi

Munjes je optužen da je u rujnu 1991. godine u Perušiću kraj Benkovca sudjelovao u zlostavljanju Hrvata. Pešuta je napao zbog sumnje da surađuje s HV-om. Zaprijetio je da će mu se napiti ustaške krvi i onda to zaista i napravio. Zarezao ga je bajunetom po vratu i napio mu se krvi. Onda ga je izudarao kundakom po glavi. Kada su se mještani požalili da će ubiti nevinog čovjeka, Munjes je odgovorio kako se ustaše i zmije mogu samo tako uništiti.

Duje Pešut isprva nije naveo Munjesa kao jednog od zlostavljača. Nabrojao je osmoricu na čelu s Brankom Botom te jednim sprskim borcem koji je poginuo tijekom rata. Pešut se naknadno ispravio te okrivio Munjesa. Sa milicajcima koji su tog dana došli u selo vidio ga je Ante Pešut, brat Duje Pešuta. Nije, međutim, vidio tko mu je mučio brata. Najvažniji će stoga biti iskaz Duje Pešuta, no pitanje je hoće li to biti moguće. Doživio je, naime, moždani udar i tek treba vidjeti hoće li biti sposoban za sud.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.