Medicinski kanabis povučen iz ljekarni, pacijenti do spasonosnog lijeka ne mogu doći ni u Sloveniji

Foto: 123 RF

NAKON relativno kratkog razdoblja u kojem su pacijenti u hrvatskim ljekarnama mogli kupovati medicinski kanabis, u Hrvatskoj već vlada nestašica istog.

Indexu je to potvrdio predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan koji je kazao kako u našim ljekarnama medicinski kanabis nije dostupan jer se lijek povukao s tržišta radi nepropisnog pakiranja, a na police je stigao tek u travnju ove godine.

Isto nam je potvrđeno i u Imunološkom zavodu koji je uvoznik medicinske marihuane te u Ministarstvu zdravlja. U Imunološkom zavodu kažu kako su ulje kanabisa odlučili povući na preporuku proizvođača Tilray iz Kanade.

"Povučene su bočice s 200 kapsula s tekućim punjenjem Tilray Cannabis Sativa s 5,0 mg THC-a / 5,0 mg CBD-a i bočice s 200 kapsula s tekućim punjenjem Tilray Cannabis Sativa s 2,5 mg THC-a / 2,0 mg CBD-a, a zbog neispravnosti u kakvoći lijeka klase III (variranje mase proizvoda uzrokovano oštećenjem kapsula tijekom transporta).

Proizvođač će nadomjestiti povučene proizvode s proizvodima u obliku ulja u 25 ml bočici s dozatorom. Zamjensko ulje u 25 ml bočici s dozatorom biti će u formulaciji 5,0 mg THC-a / 5,0 mg CBD-a, odnosno 2,5 mg THC-a / 2,5 mg CBD-a", kažu u Imunološkom zavodu.

Paprene cijene

Dodaju kako bi se zamjensko ulje medicinskog kanabisa na policama hrvatskih ljekarni moglo naći krajem kolovoza, a istu su nam informaciju dali i u Ministarstvu zdravlja.

I dok se po razne lijekove pacijenti iz Hrvatske upućuju u susjednu Sloveniju, po medicinsku marihuanu ipak ne mogu ići.

Kontakrirali smo ljekarnu u Brežicama gdje su nam rekli da ne izdaju lijekove na bazi THC-a na recepte iz Hrvatske.

Indexu je to potvrdio i Mate Portolan.

"Mi u Hrvatskoj ne izdajemo medicinski kanabis na recepte slovenskih liječnika pa vjerujemo da tako postupaju i u Sloveniji obzirom da se radi o THC-u. Naime, temeljem EU direktive o lijekovima koji sadrže drogu, oni se mogu izdavati samo na recept iz matične zemlje", kazao nam je Portolan.

Upitali smo ga kolika je bila potražnja za medicinskim kanabisom otkako je u travnju stigao u hrvatske ljekarne, na što je odgovorio da nije bila onako velika kako se očekivalo. Razlog tome je, dakako, vrlo visoka cijena za hrvatski standard.

Prelazak granice s medicinskom marihuanom

"U Hrvatskoj je bilo potražnje na način da su se ljudi raspitivali, ima nešto potencijalnih korisnika, no s obzirom na visoku cijenu i način izdavanja, potražnja nije očekivano velika.

Naime, najmanja cijena terapije iznosi od 1500 do 2000 kuna. Ona ovisi o količini THC-a koji će se propisati pacijentu, a ovisno i o samoj dijagnozi. Prema smjernicama Ministarstva zdravlja, a s obzirom na ukupnu dnevnu količinu doze, cijena mjesečne terapije je dosta visoka.

Uostalom vrlo brzo otkako je medicinski kanabis stigao u hrvatske ljekarne je postao i nedostupan radi povlačenja u karantenu. Prema zadnjoj informaciji koju imamo on se treba prepakirati u manje količine", kazao nam je Portolan.

I dok se u Sloveniji ne može kupovati medicinski kanabis, zanimalo nas je može li se isti prenijeti preko granice pa smo tako od Granične policije Macelj doznali da se lijekovi na bazi medicinske marihuane smiju prenositi uz popratnu medicinsku dokumentaciju kojom se potvrđuje liječničko propisivanje ovog lijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.