MEDITERAN KAKAV JE NEKAD BIO Split, kraj 2017.: Grad se guši u smradu smeća, a voda nije za piće

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell (na fotografiji sje autobusna stanica u obližnjem Solinu, gradiću koji se zadnjih dana također guši u smradu)/123rf/Index

SPLIT na kraju 2017. Pola gradske regije davi se u nesnosnom smradu koji je dosad bio ekskluzivitet rubnih gradskih područja, a voda nije za piće nakon tek jednog ozbiljnijeg pljuska. Vrijednosti zamućenosti vode i do tri puta veće od dozvoljenih zabilježene su danas i na gradskim pipama, ne više samo na izvoru Jadra. Ovo je četvrto zamućenje ove godine, što je dosad nezabilježeno. Problem je i što za normalizaciju stanja treba čekati više dana no prethodnih godina.

Što se događa, zbog čega cijeli splitski bazen 20 dana nije imao pitke vode u 2017. - tek treba ustanoviti. Cijena čiste vode zasad se procjenjuje na 15 milijuna eura naviše. Filter je prije samo koju godinu proglašen nerentabilnim, no tada se voda značajno manje mutila. Posljednje zamućenje iznenadilo je i splitske trgovce koji se nisu opskrbili dovoljnim zalihama vode. Danas stiže vijest da je i posljednja boca nestala s polica dućana u centru grada.

Smrad s Karepovca guši Splićana

Nesuđena europska prijestolnica kulture suočila se ove godine i s problemom odlagališta otpada Karepovac. Sanacija, koja je toliko godina odgađana, započela je prije mjesec dana, a potrajat će duge četiri godine. U četiri faze Karepovac bi trebao postati zelena oaza, no dok se ta vizija ne realizira, Split i bližu okolicu davit će gadan smrad.

Premda je otkopavanje smeća već započelo, nisu kompletirani instrumenti za mjerenje plinova pa zapravo i nije poznato što konkretno davi Splićane i u kolikoj je mjeri opasno za zdravlje.

U Solinu su se neki dan gušili, tako će to biti svaki put kad zapuše jugo. Nesnosan smrad je, pak, danas prodro i do Spinuta na zapadnom rubu Splita. Jasno je, nitko neće biti pošteđen. Osim zaliha vode, valjat će naručiti i veći broj maskica. I time će se cijela gradska regija pridružiti svjetskim trendovima, slikama kakve viđamo u prenapučenim svjetskim metropolama. 


Fotografija snimljena danas u Solinu (Pixsell/Ivo Čagalj)

Tko će poželjeti odmor u gradu smrada bez pitke vode? 

Što će biti kada stignu turisti? O smeću, smradu i vodi piše se na svakodnevnoj bazi, koliko će vrijediti privremena obustava radova na Karepovcu za sezonu? Tko će poželjeti odmor u gradu smrada bez pitke vode? U gradu čiji se stanovnici bude uz pogled na vrijednosti mutnoće vode (NTU - Nephelometric Turbidity Units) u vodi i plinova u mikrogramima po metru kubnom? 

Možemo se tek nadati da će Split ove godine zaobići nigerijski poduzetnik Sam Shagaya. Prije koji mjesec izazvao je lavinu reakcija objavom na Twitteru. "Split je kao Afrika, samo sa strujom." Što bi tek napisao da ga je zapuhnuo miomiris svježe iskopanog smeća odloženog na Karepovcu prije koju godinu?

Kerumova i Oparina predstava za javnost

Što bi tek rekao da je nekim slučajem pogledao nevjerojatan prizor iz gradske vijećnice - bivšeg gradonačelnika Keruma u punom naletu na kolegu vijećnika iz vladajuće koalicije. Psovkama, a umalo i šakama htio je dokazati neku svoju stvar, o čemu se točno radi, nikome još nije jasno. HSLS-ovac Tonći Blažević ništa loše, a ni uvredljivo nije kazao, a izložio se punoj snazi Kerumovog napada.

>> VIDEO Pogledajte kako je Kerum napao vijećnika: "Jeba ti pas mater smrdljivu, majmune"

Bivši gradonačelnik sve teže vlada situacijom, svojim ispadom na sučeljavanju s protukandidatom Androm Krstulovićem Oparom obilježio je i izbornu kampanju. Mnogi su uvjereni da je tada prelomio izbore i od favorita postao gubitnik. Pokušali smo istražiti što je Kerumu tada toliko diglo živce. Najdalje smo došli do toga da ga je Opara cijelo vrijeme gledao u oči. 

Danas ne razgovaraju, ali ipak slažu dnevni red sjednica Gradskog vijeća, kadroviraju po gradskim firmama, smještaju svoje ljude u upravna, kazališna i muzejska vijeća, nadzorne odbore. Sve je, dakle, u suštini bila tek predstava za javnost. Podjela vlasti ionako je već bila dogovorena na ručku u Rogoznici.

"Ne može Srbin biti u Splitu ravnatelj baleta"

Split u 2017. nije dobio novog intendanta HNK zato jer vlast misli da bi osim nadzornih odbora i upravnih vijeća trebali kadrovirati i po nacionalnom kazalištu, što je bilo nezamislivo redatelju Ivanu Leu Lemi, jedinom kandidatu koji je dobio podršku Kazališnog vijeća. Njegovo imenovanje je zakočeno i nije ni dospjelo do Gradskog vijeća. Lemo je otkrio da su mu poručili da mu Srbin ne može biti ravnatelj baleta. Bivši gradonačelnik tankih živaca, pak, ima svog čovjeka za operu. Kazalište je, inače. u minusu od pet milijuna kuna. 

Ove godine je mjesec dana prije izbora tisuću prosvjednika pred kazalištem tražilo skidanje predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, a grupa pravaša, koja će poslije ponijeti naziv "kazališna bojna", upala je s kartama na predstavu. Početak predstave omogućila je interventna policija koja je pokupila "kazalištarce" predvođene HČSP-ovcem Markom Skejom i HSP-ovcem Ivicom Vladavom. Ulaz u kazalište također je osiguravala policija.

Split od požara spasili stanari kvartova i Torcida 

2017. ostat će zapamćena i po kataklizmičnom požaru koji se u istom danu s obronaka Mosora i Sitna spustio do samog grada. Karepovac je obranilo deset radnika Čistoće s direktorom Miroslavom Delićem. Vatrogasci su bili prezaposleni u Žrnovnici koja se našla u plamenom obruču. Branili su kuću po kuću i u tim dramatičnim trenucima Split su spašavali stanari kvartova i Torcida. Grad je obranjen, no plamena fronta prebacila se u večernjim satima u Podstranu. Borba s vatrom trajala je do jutra.

Prvi se u Splitu pojavio premijer Plenković - toliko da kaže kako je požar bio interesantan i atraktivan. Slijedila ga je predsjednica. Zbog izjave da je vojska prekasno angažirana, naljutio se ministar Krstičević. Dao je ostavku pa ju je povukao. Kriza u vrhu vlasti je brzo prevladana, a Splićanima je ostalo 4.500 hektara sprženog terena kojeg čisti slovenska firma i žalosna spoznaja da su u najtežim trenucima bili prepušteni sami sebi.  

"Postignuća" u 2017: Opara digao prirez i počistio Žnjan

Da se nakon požara Splićani ne opuste previše, pobrinuo se novi gradonačelnik iz redova HDZ-a, koji je zaključio da je 10 posto prireza premalo. 15 posto izdašnije će puniti gradsku blagajnu, no građane će zakinuti za koju kunu, ovisno o primanjima. Gradonačelnik je povećanje prireza nazvao socijalnim potezom jer su pogođeni najviše oni s većim primanjima. Odlučio je nagraditi višečlane obitelji koje će za treće dijete dobijati po 55 tisuća kuna u 10 godina.

U 2017. godini nestala je s horizonta i poznata vizura žnjanskog nereda, ilegalnih ugostiteljskih objekata koji su cijelu godinu odradili bez ugovora s Gradom i s pravomoćnim rješenjima za uklanjanje starim i po dvije godine.



Opara je po preuzimanju vlasti najprije napravio inspekciju na Žnjanu, poduzeo je sitnije komunalne zahvate i pustio lokale da odrade cijelu sezonu. Kada su i posljednji kupači napustili Žnjan, uvjerio je ministra Štromara da bi građevinska inspekcija konačno morala zakucati ugostiteljima na vrata. Dogodilo se to koncem listopada. Za dva tjedna sve je bilo gotovo.

To je, dakle, Split na kraju 2017. godine. Što Splićane čeka dogodine, možemo samo nagađati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.