Među finalistima za odabir posade za sljedeći kineski let u svemir našle su se dvije žene

MEĐU finalnim kandidatima za odabir posade za predstojeću kinesku svemirsku misiju u kojoj će se pokušati izvesti manualno spajanje s orbitirajućim laboratorijem, našle su se dvije žene, prenose kineski mediji.

Astronautkinje, obje pilotkinje teretnih zrakoplova našle su se među devet finalnih kandidata za jednu ili dvije posade koje će sljedeće godine letjeti u svemir, piše Spaceflight Now.

Kineska novinska agencija Xinhua citirala je predsjednika kineskog svemirskog centra Chena Shanguanga koji je rekao da Kina u svrhu unapređenja svemirskog programa mora imati i žene i muškarce u svojim timovima.

"Aktivnosti svemirskog istraživanja bile bi nepotpune bez sudjelovanja ženskih astronauta.", rekao je Shanguang.

Bivši Sovjetski savez u posadi je 1963. godine imao Valentinu Tereškovu, kozmonautkinju, dok je prva američka žena astronaut koja je 1983. letjela u space shuttleu bila Sally ride.

Obje kineske kandidatkinje za svemirsku posadu udane su i stare oko 30 godina, no službeni izvori nisu objavili njihova imena.

Ovisno o ishodu misije Shenzhoua 8, u svemir će letjeti jedna ili dvije posade

Priprema svih devet kandidata za misiju uključuje obuku za ručno spajanje s desetmetarskim Tiangong-1 laboratorijskim modulom, teškim oko osam i pol tona. On je izgrađen kao prototip za buduću kinesku svemirsku postaju.

Prošli tjedan lansirana je letjelica Shenzhou 8, koja se uspješno automatski spojila s Tiangongom, i time je utrla put za minimalno jedan let s posadom, predviđen za 2012. godinu.


Ovisno o ishodu ovomjesečne misije Shenzhoua 8, Kinezi planiraju u svemir poslati jednu ili dvije posade, a Shenzhou bi se od Tiangonga trebao odvojiti oko 14-og studenog, nakon čega bi trebao izvršiti drugi prilazak modulu i dnevno spajanje s istim.

Ako dnevno spajanje prođe u redu, Shenzhou 8 će se od Tiangonga ponovno odvojiti, i zatim se vratiti na Zemlju negdje oko 17. studenog.

Letjelica Shenzhou 9 bit će lansirana u prvoj polovici sljedeće godine, a u njoj ima mjesta za boravak tri astronauta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.