Međunarodna agencija za energiju: Cijene plina bi zbog Kine mogle probiti rekorde

Foto: EPA

MEĐUNARODNA agencija za energiju (IEA) upozorila je da bi cijene prirodnog plina mogle dosegnuti nove rekordne razine, poduprte nepredvidivim tempom potrošnje u Kini.

Iako su cijene pale posljednjih mjeseci, situacija bi se ove godine mogla promijeniti budući da potražnja u Aziji, a posebno u Kini, raste, navodi IEA u najnovijem izvješću o tržištu plina, objavljenom u utorak u Parizu.

Kina, najveći svjetski uvoznik prirodnog plina, nedavno je ukinula koronaograničenja koja su prošle godine pogodila domaću potražnju, navodi se u izvješću.

Veliki rast potražnje za ukapljenim plinom u Kini

Prema optimističnom scenariju, oporavljena potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u Kini mogla bi porasti čak 35 posto, procjenjuju u IEA.

To bi izazvalo žestoku konkurenciju na međunarodnim tržištima i moglo bi dovesti ponovo podići cijene plina na neodržive razine od prošlog ljeta, što posebno brine europske kupce, upozoravaju.

"Prošla godina bila je iznimna za globalna tržišta plina. Cijene se vraćaju na podnošljive razine, posebno u Europi, gdje su blaga zima i pad potražnje pomogli 'ohladiti' tržište", rekao je direktor IEA za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori.

"Kina će biti velika nepoznanica u 2023., a ako se globalna potražnja za LNG-om vrati na pretkrizne razine, to će samo povećati konkurenciju na globalnim tržištima i neizbježno ponovno podići cijene", dodao je Sadamori.

Unatoč povećanju globalne potražnje za LNG-om u 2022., ponuda je porasla relativno skromno, za 5.5 posto, konstatiraju u agenciji.

Ulaganja su bila slabašna zbog sve skuplje gradnje i nastavka pregovora o dugoročnim ugovorima o opskrbi, napominju.

Mnogi su projekti ipak na fazi novih ulaganja, uključujući njih nekoliko u Sjevernoj Americi i proširenje Sjevernog polja Jug u Kataru, i bilježe značajan napredak prema konačnoj odluci, dodaje se u izvješću.