Medvedovo ministarstvo oglasilo se o kaosu kojeg je tamo otkrila revizija, za sve krive medije

Foto: Hina

"KONCEM 2016. godine dospjeli dug u iznosu 4.4 milijuna eura odnosi se na 718 korisnika kredita. Tijekom 2016. Ministarstvo u slučaju da nije dostavljena dokumentacija kojom se ispunjavaju uvjeti za pravdanje sredstava dobivenog kredita, nije pokrenulo ni jednu mjeru naplate kredita u suradnji s bankom te Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, iako je rok od godine dana prošao, a u 2015. godini je utvrđeno da 116 korisnika nije opravdalo trošenje 2.810.658 eura", stoji u dijelu nalaza Državne revizije koja je za Ministarstvo branitelja dala uvjetno mišljenje.

>> REVIZIJA UTVRDILA KAOS U MEDVEDOVOM MINISTARSTVU "Zašto niste obavijestili DORH?"

Naime, Revizija je u Ministarstvu branitelja utvrdila pravi kaos, odnosno cijeli niz nepravilnosti, od isplate nepripadajućih novčanih primanja pa do toga da nema mjera za povrat neopravdano isplaćenih sredstava. Tu je i izostanak poduzimanja mjera za učinkovitu zaštitu imovine od bespravnog useljenja i korištenja bez ovlaštenja.

Danas se o nalazima revizije priopćenjem javilo i Ministarstvo i za sve prozvalo medije koji, kako kažu, "senzacionalističkim insinuacijama" manipuliraju javnost.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti

"Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje svaki pokušaj manipulacije javnosti senzacionalističkim insinuacijama o „muljažama“ i „kaosu“ vezanim uz postupak stambenog zbrinjavanja u mandatu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. 

Radi potpunog, istinitog i objektivnog informiranja hrvatske javnosti dužni smo reagirati i izvijestiti o sljedećem:
 
Od svog osnutka 1998. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja dodjeljuje stanove i stambene kredite. Dug po stambenim kreditima, u manjem ili većem obimu, seže od prvih dodjela stambenih kredita, a iznos od 4.413.581,79 eura akumuliran je tijekom svih tih godina. Na dug se obračunavaju redovne i zakonske zatezne kamate, stoga nije nastala šteta za državni proračun.

 
Od osnutka, Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek je imalo bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju, što znači da predmetna postupanja nisu bila sporna, odnosno protuzakonita, iako je dug postojao i nisu poduzimane nikakve radnje oko njegovog smanjenja. U slučaju da smatra kako postoje elementi kaznene odgovornosti, Državni ured za reviziju obvezan je proslijediti nalaz DORH-u na postupanje, a ne Ministarstvo hrvatskih branitelja kako se navodi u medijski napisima.
 
Niti jedna Vlada, niti jedan ministar ili državni dužnosnik Ministarstva hrvatskih branitelja, prije sadašnjeg ministra, nije poduzimao nikakve radnje prema korisnicima koji nisu uredno podmirivali svoje obveze po dodijeljenim stambenim kreditima i nisu pratili namjenski utrošak dodijeljenih sredstava, niti je u Ministarstvu hrvatskih branitelja bila formirana služba koja bi se time bavila, do prije dvije godine. Postupak prisilne naplate prema korisnicima stambenih kredita, odnosno prema njihovim sudužnicima/jamcima poduzimala je i poduzima poslovna banka kojoj je temeljem ugovora o poslovnoj suradnji povjeren taj posao.
 
Posljednji bezuvjetni nalaz, odnosno nalaz u kojem nisu navedeni nedostaci ili nepravilnosti u radu Ministarstva, bio je za 2012. godinu. Revizija Ministarstva nije rađena naredne tri godine. U vrijeme preuzimanja Ministarstva, ministar je zatekao neuredno stanje koje je opisano kao nepravilnosti za stambeno zbrinjavanje u nalazu državne revizije za 2015. godinu. U postupku revizije za 2015. i 2016. godinu Državni ured za reviziju izmijenio je metodologiju pregleda dokumentacije kojom je prepoznat problem stambenog zbrinjavanja koji je i do tad postojao, ali u njihovim nalazima nije bio evidentiran.
 
Ministar je odmah po dostavi nalaza revizije poduzeo mjere za kontrolu namjenskih utrošenih sredstava na način da je zatražena financijska dokumentacija, računi i ugovori kojima se opravdava namjensko trošenje kredita, odnosno da stručna komisija Ministarstva neposrednim izvidom na objektu utvrđuje jesu li ili nisu sredstva namjenski utrošena kod korisnika koji nisu mogli dostaviti ili dokazati namjensko trošenje.
 
S obzirom da nije postojao zakonski okvir da se zakonita rješenja o dodjeli stambenih kredita koja nisu namjenski utrošena stave van snage, bilo je potrebno propisati odredbu  kojom će se omogućiti ukidanje postojećih rješenja i prisilna naplata potraživanja. Ovu odredbu ministar je unio u novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (čl. 97., st. 2.) koji je na snazi od 14. prosinca ove godine", stoji u priopćenju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.