Meksiko će zbog migrantske krize uložiti 30 milijardi dolara u susjedne zemlje

Foto: EPA

NOVA meksička vlada najavila je da planira potrošiti čak 30 milijardi dolara kroz idućih pet godina na razvoj Srednje Amerike kako bi usporila migracije iz ove nasiljem i siromaštvom opterećene regije.

Kako javlja USA Today, detalji o tome kako će se novac raspodijeliti još nisu poznati, ali ministarstvo vanjskih poslova Meksika objavilo je na Twitteru da će ta zemlja "promijeniti svoje migracijske politike kako bi odgovorila na potrebe na jugu zemlje i u Srednjoj Americi". 

Ovaj zaokret u meksičkoj politici najavljen je uslijed dolaska više od pet tisuća migranata koji su u karavani iz Hondurasa i drugih zemalja u Tijuanu, meksički grad na granici sa SAD-om. Iako su neki od njih pokušali na silu prijeći granicu, na kojoj je postavljena ograda, američka policija ih je rastjerala suzavcem. Oni koji su se prijavili za azil u SAD-u morat će čekati nekoliko mjeseci kako bi njihov zahtjev bio procesuiran.

Za razliku od Lopeza Obradora, Trump je srezao pomoć Srednjoj Americi

Politika novog meksičkog predsjednika, ljevičara Andresa Manuela Lopeza Obradora, upadljivo se razlikuje od one američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je već srezao pomoć Srednjoj Americi i najavio da će ukinuti svu stranu pomoć toj regiji ako se migrantska karavana ne zaustavi.

Iako su dvojica predsjednika zasad u dobrim odnosima, Lopez Obrador je u predizbornoj kampanji obećao glasačima da "neće odrađivati prljavi posao nijedne strane vlade", što je bila očita aluzija na Trumpove zahtjeve da Meksiko zaustavi migrantsku karavanu.

Umjesto toga, meksički predsjednik je sad predložio svoju verziju "Marshallova plana" (opsežnog programa američke pomoći za obnovu Europe nakon Drugog svjetskog rata) za Srednju Ameriku, a tvrdi da će umanjiti potrebu stanovnika te zemlje da emigriraju i potraže sreću u SAD-u.

Tražitelji azila ostaju u Meksiku dok im se azil ne odobri u SAD-u

"Osigurat ćemo da se prava migranata na našem teritoriju poštuju. U vezi s tim kako ćemo riješiti problem, sastavit ćemo prijedlog ulaganja u produktivne projekte i stvaranje poslova. I ne samo to, nego i u radne vize za Meksiko i SAD", rekao je Lopez Obrador reporterima 5. prosinca.

Lopez Obrador je pobijedio na izborima na temelju obećanja da će suzbiti korupciju, boriti se protiv siromaštva i ponovo nametnuti kontrolu države nad ekonomskim pitanjima. Ali dolazak tisuća ljudi iz Srednje Amerike u migrantskoj karavani u Meksiko gurnuo je problem ilegalne imigracije iz te regije u prvi plan. 

U međuvremenu, meksička vlada je prema pisanju Washington Posta pristala je na plan Trumpove administracije poznat kao "Ostanite u Meksiku", prema kojem tražitelji azila ostaju u Meksiku dok se njihov zahtjev procesuira na američkim sudovima. No ministrica unutarnjih poslova Olga Sanchez Cordero kasnije je opovrgnula ovu vijest, inzistirajući da Meksiko neće služiti kao "sigurna treća zemlja" ili hot-spot.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.