Mesić u Jasenovcu napao "8. ofenzivu revizionista": Tito nije zločinac

PREDSJEDNIK Mesić danas je u vrlo žestokom govoru u Jasenovcu napao one neodlučne povjesničare, lažne borce za ljudska prava te moguće osumnjičenike za ratne zločine da zadnjih dana pokušavaju izvršiti reviziju povijesti.

Na tradicionalnom okupljanju i komemoraciji povodom 64. obljetnice proboja logoraša iz jasenovačkog logora 1945. godine Mesić je dodao i kako napadi na njega i antifašizam neće proći, jer kada Hrvatska uđe u EU u njoj neće više biti mjesta za ljude koji veličaju fašizam i koji bi iznova pisali povijest, piše Jutarnji list. Predsjednik te napade povezuje sa njegovim skorašnjim krajem mandata te je to otvorilo prostor onima koji ga napadaju.

"8. ofeniziva revizionista napada antifašiste i mene"

U svom govoru obrušio se na "8. ofenzivu revizionista" koji ne napadaju samo antifašiste nego i njega i njegovu obitelj. Okupljenima ispod Bogdanićevog Cvijeta obećao je da će druge godine doći kao građanin i koračati s njima. Predsjednik je istaknuo kako antifašistički pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji nije bio zločinački te da njegov vođa Josip Broz Tito nije bio zločinac.

"Ali je zato zločinački bio ustaški pokret i njihova država, koji su se na žalost kitili hrvatskim imenom", istaknuo je Mesić te dodao je nakon 2. svjetskog rata zločina iz osvete ipak bilo. Predsjednik kazao i da se u Europi ne otkopavaju jame i grobnice sa žrtvama iz 2. svjetskog rata.

U Jasenovcu ubijeno više od 75 tisuća ljudi

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor u svom je govoru istaknula kako naša vlast najoštrije osuđuje zločine u vrijeme ustaškog režima te kako je Jasenovcem 1300 dana vladalo bezumlje. U ime Hrvatskog sabora Željka Antunović kazala je da istina o Jasenovcu treba doprinijeti da je netolerancija među ljudima opasna za život.

Logoraši iz Jasenovca svoj su proboj izveli 22.travnja 1945. godine te se svake godine oni koji su bili među njima, ali i mnogi drugi koji odaju počast žrtvama toga "logora smrti" okupljaju kako bi se sjetili svojih voljenih i tragičnih događaja na tom mjestu. Po posljednjim podacima u tome je logoru ubijeno više od 75 tisuća ljudi među kojima je bilo oko 34 tisuće muškaraca, 20 tisuća žena i 19 tisuća djece mlađe od 14 godina.

"Dan sjećanja" obilježen i u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca obilježen je i u Republici Srpskoj gdje je u Donju Gradinu došao i premijer Srbije Mirko Cvetković. U ime Republike Srpske cvijeće i vijence su na groblju "Topola" položili predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić i delegacija Vlade RS koju je predvodio premijer Milorad Dodik.

Premijer Srbija istaknuo je kako je Donja Gradina nacionalni simbol stradanja te da ne smiju iz sjećanja nestati oni koji su izgubili izgubili živote zato što su bili druge nacije i vjere, piše RTS. Istaknuo je kako se Srbija opredijelila na poštovanje i razumijevanje drugih te da osuđuje sve zločine. Predsjednik Parlamenta Republike Srbije Igor Radojčić rekao je kako je "naša zadaća da se ovog mjesta sjećamo i posjećujemo ga još veća zato što se desetljećima nije proširila puna istina o Jasenovcu i Gradini". 

I.Kri.
Foto: Miroslav Kiš/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.