Meteorolozi: 2023. bi mogla biti jedna od najtoplijih godina u povijesti mjerenja

Foto: Shutterstock

METEOROLOZI iz britanskog državnog Meteorološkog ureda predviđaju da će 2023. biti 10. uzastopna godina u kojoj će globalne temperature biti najmanje 1 Celzijev stupanj iznad onih prije nego što su ljudi pokrenuli klimatske promjene. 

To znači da bi 2023. mogla biti jedna od najtoplijih godina otkako postoje službena mjerenja. Godina 2016. je trenutno najtoplija godina, prema zapisima koji datiraju iz 1850. godine. Tada je na Pacifiku zabilježen klimatski obrazac "El Nino", koji, uz trendove globalnog zatopljenja, povećava globalne temperature, piše Independent.

Profesor Adam Scalfe, voditelj dugoročnih predviđanja u Britanskom meteorološkom uredu, kaže da iduća godina možda neće biti rekordna po pitanju temperature, ali da će biti značajna zbog povećanja temperature uslijed povećanja globalnih emisija stakleničkih plinova.

"Globalna temperatura 2023. bit će toplija nego 2022."

Dr. Nick Dunstone iz Meteorološkog ureda, koji je vodio prognozu globalne temperature za 2023., kaže da je na globalnu temperature u posljednje tri godine dugotrajno utjecao El Nino. 

"El Nino ima privremeni učinak hlađenja na globalnu prosječnu temperaturu. No, za sljedeću godinu naš klimatski model ukazuje na kraj tri uzastopne godine s El Ninom i na povratak relativno toplijih uvjeta u dijelovima tropskog Pacifika. Ova promjena će vjerojatno dovesti do toga da globalna temperatura iduće godine bude toplija nego 2022.", rekao je Dunstone, piše Independent.

Britanski meteorološki ured prognozira globalnu prosječnu temperaturu između 1.08 i 1.32 Celzijeva stupnja, sa središnjom procjenom od 1.2 stupnja iznad onoga što je bilo u drugoj polovici 19. stoljeća.

Prošle godine su britanski meteorolozi predvidjeli da će globalna temperatura 2022. biti između 0.97 i 1.21 Celzijev stupanj iznad predindustrijskih razina, sa središnjom procjenom od 1.09 Celzijevih stupnjeva.

Podaci za 2022. do listopada pokazuju da je temperatura oko 1.16 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijske razine.

Pročitajte više